Gazdaság

2009.12.14. 19:23

Gazdasági válság - A munkanélküliség a legfőbb rém

A számos kedvező makrogazdasági folyamat ellenére az utca embere úgy érzi, a globális recesszió mélypontja még hátravan.

MTI

Az unió 27 tagországában végzett Eurobarométer közvélemény-kutatás szerint a munkanélküliséget tartják a polgárok a legnagyobb problémának, míg a gazdasági helyzettel kapcsolatos aggodalmaik valamelyest enyhültek.    

A megkérdezettek többsége továbbra is úgy véli, hogy a globális gazdasági válság még nem érte el mélypontját. Ez év május-júniusban 61, most 54 százalék szerint a legrosszabb még hátravan a válságnak a munkahelyekre gyakorolt hatásából. 

Az osztrák pénzügyminiszter bejelentette, hogy állami tulajdonba kerül a csőd közeli helyzetbe sodródott osztrák Hypo Group Alpe Adria (HGAA) bank. A bedőlt délkelet-európai hitelek és befektetések miatt végveszélybe került társaság fő tulajdonosa a Bayerische Landesbank (Bayern LB) bajor tartományi bank - a magyar MKB bank tulajdonosa - volt 67,1 százalékos részesedéssel.

Mentőövet kapott az Egyesült Arabemirátusok tagja, Dubaj is: 10 milliárd dollár támogatást kapott az egyesült arab emírségekbeli társállamától, Abu Dzabitól a Dubai World állami vállalat adósságtörlesztéseinek megkönnyítésére. A tízből 4,1 milliárd dollárt a Dubai World holdinghoz tartozó Nakheel ingatlanfejlesztési társaság hétfőn esedékes tartozásának kiegyenlítésére fordítanak. A fennmaradó 5,9 milliárdot pedig a Dubai World kamatfizetési kötelezettségeinek teljesítésére és az üzletmenet fenntartására - közölte a dubaji pénzügyi kormányzat.

Bár az euróövezet ipari termelése októberben még mindig 0,6 százalékkal csökkent szeptemberhez képest, és 11,1 százalékkal maradt el a tavaly októberitől, de szeptemberben az euróövezet ipari termelése havi szinten már sorban az ötödik hónapja emelkedett.

A francia kormány bejelentette, hogy az ország gazdasági versenyképességének fokozása érdekében 35 milliárd eurót ruház be az állam a jövő öt nagy ágazatába: a felsőoktatásba, a kutatásba, az ipari szektorban a kis- és középvállalkozásokba, a fenntartható fejlődésbe és a digitális gazdaságba.

Az ipari termelés mutatója nemcsak Magyarországtól nyugatra, hanem keletre, Oroszországban is emelkedni kezdett. Oroszország ipari termelése közel 0,2 százalékkal nőtt novemberben az előző hónaphoz képest - közölte nem végleges adatként Elvira Nabiullina orosz gazdasági miniszter. Októberben még 1,0 százalékkal csökkent az orosz ipari termelés havi szinten, elsősorban a feldolgozóipari ágazat termelésének a jelentősebb gyengülése miatt.

Magyarország viszont nemcsak korábbi önmagához, hanem a versenytársakhoz képest is a korábbinál kedvezőbb gazdasági pályán halad Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint. A pénzügyminiszter emlékeztetett: a költségvetés hiányát már lényegében a kamatkiadások okozzák, s ha sikerül leszorítani az államadósságot, az 1.200 milliárd forintos mozgásteret ad. Oszkó Péter szerint Magyarország már elvégezte a költségvetési struktúra átalakítását, míg a versenytársak azzal küzdenek majd, hogy a hiány csökkentése érdekében adót emeljenek, vagy kiadást csökkentsenek. Ennek köszönhetően 2010-2011-ben Magyarország lehet a legjobb helyzetben a növekedés tekintetében.

A foglalkoztatási rátát illetően van még tennivaló: az uniós átlaghoz képest 11, a régióhoz viszonyítva pedig 6 százalékos lemaradás van. Az inaktívak magas aránya óriási versenyképességi hátrányt okoz, jelezte a miniszter, aki szerint a nyugdíj- és szociális rendszer átalakításának hatása 2011-2012-ben jelentkezik majd az időskorúak és kisgyermekesek foglalkoztatásának növekedésében.

A pénzpiacok azonban még nem minden esetben támasztják alá az optimizmust: a forint hétfőn alacsony forgalom mellett kezdetben erősödött, majd korrigált. Az eurót hétfőn délután négy órakor 273,48 forinton jegyezték, szemben a péntek délutáni 273,13 forinttal. Hétfőn kora délelőtt a jegyzés 272 forint közelében járt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!