Gazdaság

2009.12.10. 14:49

Hotel épül a fürdő mellé

Pápa - Mintegy 13,5 millió eurós beruházással új, csaknem 140 szobás hotel épül a Várkert fürdő szomszédságában - jelentették be sajtótájékoztatón csütörtökön.

Kiss Nikolett

Régóta dédelgetett terv, igény volt a sportcsarnok és a Várkert fürdő közvetlen környezetében tervezett szálláshely, ám mint ahogy Kovács Antal, a Pápai Termálvíz Hasznosító Zrt vezetője fogalmazott: az elmúlt öt-hat év gazdasági környezete nem tette ezt lehetővé. Most viszont a pénzügyi válság ellenére akadt befektető, aki fantáziát lát a pápai termál fejlesztésben.

A projekt előzményéhez tartozik, hogy a termálvízhasznosító társaság tulajdonában lévő egy hektár alapterületű ingatlanjára szálláshely fejlesztési pályázatot írtak ki, melyen a K+F Kutatás-fejlesztési Tanácsadó Központ Kft által létrehozott K+F Pannon Hotel Projekt Kft nyert.

Jaczkó László, e cég ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: Pápának egyértelműen szüksége van szálláshely fejlesztésre, mert az utóbbi időben jelentősen nőtt a város turisztikai, sport és termál vonzereje, de a NATO bázis is olyan forgalmat generál, amely indokolja a hotel megépítését.

A Mezei László, korábbi veszprémi főépítész tervezte 8600 négyzetméteres multifunkcionális szálloda 133 szobás lesz néhány magas minőségű apartmannal, konferenciateremmel, medical wellness részleggel, gasztronómiai központtal, és közvetlen összeköttetésben lesz a Várkert fürdővel. Így a vendégek akár egy fürdőköpenyben is átsétálhatnak a termálfürdőbe. A fejlesztés eredményeként legalább 30-40 új munkahely létesül döntően pápaiaknak, az önkormányzat évi 50-70 millió forint többlet adóbevételhez juthat, de növekszik a fürdő forgalma és évente 44 ezer többlet vendégéjszakát is generál.

Jelenleg a szállodaépület és a kapcsolódó infrastrukturális elemek építési engedélyes terveinek készítése folyik. A fejlesztés külföldi finanszírozással valósul meg, de a cég pályázott uniós forrás elnyerésére is. A kivitelezési munkálatok legkésőbb 2010. harmadik negyedévében kezdődhetnek meg, innentől számítva nagyjából másfél év alatt épülhet fel a hotel. Már a márkanévről és az üzemeltetésről is született megállapodás.

Dr. Áldozó Tamás, Pápa alpolgármestere elmondta: ezzel a fejlesztéssel megduplázódik a város vendégéjszakáinak száma, amely egyébként az idén harminc százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. A városban a jövőben négy projekt: a főtér, a várkastély, a hotel és a fürdő fejlesztése szolgálja a turizmus és a helyiek életminőségének javítását mintegy kilenc milliárd forint értékben. Az alpolgármester elmondta azt is: a Pápai Termálvízhaszonsító Zrt.-nek megváltozott a tulajdonosi szerkezete: a korábbi négyből csak két tulajdonos lett: Veszprém megyei önkormányzat és Pápa város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!