Gazdaság

2010.01.05. 20:16

Kerül, amibe kerül?

Megyei körkép - Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) decemberben tette közzé azt a jelentését, amelyben az Európai Unió Kohéziós Alapjából és hazai forrásokból finanszírozott kiemelt szennyvíztisztítási projektek vizsgálatának tapasztalatait foglalták össze.

Győrffy Árpád

A 2000-2008. közötti időszakban a települési önkormányzatok 591,5 milliárd forint támogatásban részesültek. Az ÁSZ által vizsgált 10 projekt keretében 204 milliárd forint uniós támogatást használtak fel. A 10 vizsgált projekt egyike volt a Veszprém és Térsége Szennyvízelvezetési- és kezelési Önkormányzati Társulás beruházás, amely a megyeszékhely mellett Zirc és Kapolcs környéki településeket érint.

A tíz projekt vizsgálatát összegző anyag szerint a számvevők számos problémával szembesültek. Számításaik szerint a projekt költsége összességében várhatóan 14 százalékkal, 29,2 milliárd forinttal fog növekedni a tervezetthez képest. A számvevők tapasztalatai szerint a költséghatékonysági szempontok érvényesítése háttérbe szorult. A tervezési rendszerből hiányzott az egységes szempontrendszer. A projekteket a társadalmi-gazdasági és környezeti hatások korlátok nélküli felbecsülésével, akár túlzott költségekkel is megtérülőeknek értékelték.

A támogatás-közvetítő intézmények és a kedvezményezettek a források felhasználásának hatékonyságát nem értékelték. A projektek előkészítésekor a kedvezményezett önkormányzatok az elnyerhető uniós támogatás összegére koncentráltak, miközben a lakossági hozzájárulások kérésekor az egy lakosra jutó összköltség, a várható csatornadíjak közzététele, ismertetése elmaradt.

Egységes díjképzési előírás hiányában az árhatósági feladatokat ellátó önkormányzati testületek különböző módszertan és eltérő érdekek mentén állapították meg a víz- és csatornadíjakat, amelynek eredményeként a díjak szerkezete, a díjak mértéke, a használt fogalmak víziközmű szolgáltatónként, és azon belül településenként is eltértek. A szennyvízelvezetési és -tisztítási agglomerációk gazdaságos kialakítását szabályozták, de a szabályozás alkalmazása nem volt eredményes, lekötetlen szennyvíztisztító kapacitástöbbletek alakultak ki.

A sok negatívum mellett az ÁSZ a várható végeredményt, a szolgáltatások bővülését pozitívan értékeli. Álláspontjuk szerint a projektek minden esetben hozzájárultak, illetve hozzájárulnak a szennyvízkezelés javulásához, elősegítik az uniós előírásoknak való megfelelést.

A már működő szennyvíztisztító telepek tisztítási tevékenysége eredményes, hatásos volt. A befogadó vizekbe bocsátott tisztított szennyvíz minősége megfelelt a telepek engedélyében meghatározott határértékeknek. A szennyvíztisztító telepek kapacitás-kihasználtsága többségében megfelelő volt. A keletkezett szennyvíziszap elhelyezése, ártalmatlanítása és hasznosítása a vonatkozó uniós irányelvnek és az azzal összhangban kialakított hazai jogszabályoknak megfelelően történt.

A Művészetek Völgyéhez szabták

A számvevők szerint már a működtetés kezdetén kockázatot mutatott a hegyesdi tisztítótelep fenntartása a beruházás magas költsége, az alacsony lakosságszám és a Művészetek Völgye rendezvény tervezetthez képest alacsony látogatottságából adódó kapacitásfelesleg miatt. Ugyanakkor azt is rögzítik, hogy a  a fenntarthatóság követelményét nem a hegyesdi agglomeráció öt községének, hanem a társulásban résztvevő összes önkormányzatnak közösen kell teljesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!