Gazdaság

2010.05.31. 19:04

A válság régiónkra csapott le keményen

Veszprém - Minden téren segíti egymás munkáját a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK), valamint a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ (KDRMK).

Tremmer Tamás

Ezt együttműködési megállapodással is megpecsételték. Az elhúzódó válság hosszú és kiszámíthatatlan ideig érzékelteti hatását a foglalkoztatás területén. Mindannyiunk közös érdeke, hogy mielőbb enyhüljenek a foglalkoztatási gondok. Ezért is jelentős, ha tudjuk egymás munkáját támogatni, segíteni.

Mindezt dr. Markovszky György VKIK-elnök fejtegette, amikor értékelte a két szervezet közötti megállapodást. Az együttműködés nem új keletű, de felértékelődött a foglalkoztatáspolitika, s ezért készek minél szorosabbra fűzni kapcsolatrendszerüket.

Zimmermann József főigazgató azt hangsúlyozta, hogy a KDRMK közvetítő szervezet a gazdaság és a munkavállalló között. Mindenkivel partnerségre törekszenek, aki segít a két fél egymásra találásában, s a megyei kamara ilyen szervezet. Ebben a felgyorsult világban különösen fontos az információk gyors átadása.

Az együttműködési megállapodás aláírása után munkaügyi fórumot tartottak a VKIK konferenciatermében. Zimmermann József úgy látta, a válság az országban legkegyetlenebbül a közép-dunántúli régióra csapott le, másfél év alatt 12,5 ezer munkahely szűnt meg, a munkanélküliség az 1993-94-es éveket idézi. Ma 58,7 ezer regisztrált álláskereső van a régióban. Az a feladatuk, hogy értelmes dolgokat kezdjenek ezzel a nagy tömeggel.

A munkaügyi központ nemrég felmérést végzett a munkahelymegtartó támogatást kapott cégek körében, mennyire volt hasznos számukra a pályázati összeg.

A tapasztalatokról Pákozdi Szabolcs főigazgató-helyettes adott számot. Kiderült, hogy a jelen gazdasági helyzetben a támogatások segítették a kis és középvállalatoknak a túlélését, s több munkahely megtartását. Ugyanakkor a pályáztatást továbbra is bürokratikusnak tartották. A ma élő pályázatokról, a munkáltatókat segítő lehetőségekről Pákozdi Szabolcs mellett Nyírő István veszprémi kirendeltségvezető számolt be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!