Gazdaság

2010.05.13. 19:22

Világszerte több a turista

Veszprém - Több mint hét százalékkal nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma az év első két hónapjában az egy évvel korábbihoz képest. Összesen 119 millió nemzetközi turistaérkezést regisztráltak szerte a világon.

Kiss Nikolett

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) legfrissebb jelentése szerint a világ valamennyi régiójában növekedést tapasztaltak, amelynek az élén Ázsia és a csendes-óceáni térség, valamint Afrika állt 10,2, illetve 7,3 százalékos növekedéssel. Európában 3,0 százalékkal növekedett a nemzetközi turistaérkezések száma, és az amerikai kontinensen is ugyanekkora javulást regisztráltak.

A lassabb ütemű növekedés oka, hogy ezt a két régiót érintette legmélyebben a válság, és a gazdasági növekedés is viszonylag lassabban áll itt helyre. Közép- és Kelet-Európában ugyanebben az időszakban az európai átlagnál kedvezőbb, 7,1 százalékos növekedést könyvelhettek el. Összehasonlításképpen a magyarországi kereskedelmi szálláshelyet igénybe vevő külföldi vendégek száma a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2010 első két hónapjában 7,3 százalékos növekedést mutatott az előző évhez képest. A 2008-as rekordévhez képest azonban a mostani adatok még mindig körülbelül 2,0 százalékkal kisebb értéket mutatnak.

A világszervezet nem módosítja idei előrejelzését az izlandi vulkánkitörés miatti fennakadás ellenére, amely elsősorban az európai légteret érintette: 34,0 százalékos növekedést vár 2010-re. Ez a légtérzár egyébként az európai turistaérkezések számát kevesebb mint fél százalékkal mérsékelte, miközben a világ összes turistaérkezéséhez viszonyítva 0,3 százalékos csökkenést jelentett.

Az UNWTO közzétette a 2009. évi nemzetközi turistaérkezésekből származó bevételek adatait is: világszinten 852 milliárd dollárt könyveltek el. Ez reálértéken 5,6 százalékos csökkenésnek felel meg. Európában a világ átlagához hasonló mértékben csökkent ezen bevételek összege, Közép- és Kelet-Európában kissé kedvezőtlenebb, 7,1 százalékos visszaesést mutatnak a statisztikák. Magyarországon ugyanakkor a beutazó turizmusból származó adatok a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján kevesebb mint 0,5 százalékos csökkenést mutattak.

A tíz legtöbbet költő küldőpiac rangsorában Kína a 4. helyre lépett előre.

Címkék#turizmus
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!