Gazdaság

2010.06.02. 04:02

Gabonából jó termés is lehetne

Balatonkenese - Huszonhat őszi búzafajtát vetett ebben az évben egyenként egyharmad hektáron kísérleti parcelláján az Egyetértés Mezőgazdasági Szövetkezet.

Varga Ibolya

Sipőcz István, a szövetkezet elnöke a keddi fajtabemutatón arra emlékeztette a gazdálkodókat, hogy az egyik búzafajta tavaly hektáronként héttonnás termést adott. Ettől most is jó eredményeket várnak. Lehet, hogy furcsa, de jó növényvédelemmel ebben az évben is igen szép hozamokkal hálálhatja meg a búza a gondoskodást.

- Nem annyira a ráfordítások, mint a világon meglévő készletek befolyásolják a piacon a gabonafélék árát - fejtette ki a balatonkenesei fajtabemutatón Goór Szilvia, az IKR Zrt. fajtakísérleti osztályvezetője. A világ tárolóiban most annyi gabona maradt tavalyról, hogy csaknem a teljes idei szükségletet fedezni tudnák belőle.

Magyarországon 145 bejegyzett búzafajta van, melyek közül, éppen a bőség miatt, nehéz választani. A döntésben segítenek az ilyen bemutatók.

Vados Csaba, a társaság területi központjának igazgatója a kukorica és a repce piacait is érintette. Utóbbiról elmondta, hogy az Európai Unióban egyre fontosabb szerepet játszik, nem utolsó sorban azért, mert biodízelt állítanak elő belőle, a gabonafélék egy részéből pedig bioetanol készül. Bár egyes természetvédő csoportok ez ellen lázadnak, a szakemberek szerint a növényi alapú üzemanyagok felhasználása során nem képződik több káros anyag, mint amennyit a fejlődésük során a levegőből kivonnak.

Aratás előtt már központi kérdéssé kezdenek válni az árak. Az utóbbi időben már jóformán csak napi ajánlattal dolgoztak a kereskdők és a területi igazgató is azt ajánlja, hogy lehetőleg több részletben értékesítsék a termést, kihasználva a különböző formákat és lehetőségeket.

A tanácskozás során megtárgyalták a gyomirtási kérdéseket és több olyan szert is ajánlottak, melyek eredményesen felveszik a harcot a parlagfűvel és más makacs gyomokkal is, akár fejlett állapotban.

Külön felhívták a figyelmet arra, hogy ilyen csapadékos időben alapvető a fuzárium gomba elleni védekezés, melyre jó szerek vannak.

A gépkínálatban olyan erőgépeket, kombájnokat, permetezőket ajánlottak, melyek robotpilótával és műholdas irányítással képesek dolgozni, szinte hibátlanul. A cég alkatrészek forgalmazásával is foglalkozik, ami nagyon fontos most, hiszen a felázott talajokon könnyebben sérülnek meg a masinák.

A területi bemutatót Pataki László, az Egyetértés Mezőgazdasági Szövetkezet főmezőgazdásza vezette, aki egyenként értékelte a termelési kísérletbe bevont huszonhat búzafajtát.
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában