Gazdaság

2010.07.22. 17:28

Nyár a tavalyi szinten - A Bakonyba is kell a program és az attrakció

Csesznek - Kezd beállni a tavalyi létszám - nagyjából így összegeznek a bakonyi vendéglátók. A válság itt is látszik, s az is, hogy a vendégek megnézik, milyen szolgáltatást kapnak a pénzükért.

Kiss Nikolett

Nincs könnyű helyzetben az, akinek a szolgáltatása időjárásfüggő. A cseszneki várban a viharos, esős, szeles május 15-20 százalékos mínuszt hozott össze, de a nagy kánikula sem tett jót a hosszú évek óta hagyományos cseszneki nyár programsorozatnak. Mindezek ellenére Nagy Ferenc cseszenki várkapitány úgy véli: kezd beállni a tavalyi létszám, a nyár hozza az elmúlt évi szintet.

- Ez benne van a pakliban, a szabadtéri rendezvények az időjárás maceráitól függenek: sem az eső, sem a nagy kánikula nem kedvez az egész napos programoknak, de eddig szerencsére minden rendezvény eltartotta magát. Most ismét nagy drukkban vagyunk, ugyanis most szombaton kerül sor a hagyományos Edda koncertre - mesélte Nagy Ferenc.

- A visszatérő vendégeknek köszönhetően sikerült megtölteni a nyarat - mondta Kovács Pál. A cseszneki magánszállásadó szerint jó úton halad a település, a vendégszeretet, a vendéglátás minősége mellett a szokásos rendezvények nagyban segítik a térség idegenforgalmát.

- Azért érződik a válság itt is. Mi meg tudtuk tölteni a vendégházunkat, a tavalyihoz hasonló a forgalom, de jóval kevesebb vendéget kellett átirányítani másokhoz. Lehet látni, hogy válogatnak a vendégek, több helyről is kérnek ajánlatot, s megnézik a szolgáltatások ár/érték arányát. Igényesebbek, s ez egyben kihívások elé is állítja a vendégfogadókat, ugyanis folyamatosan fejleszteni kell, valami pluszt adni az ide érkezőknek - mondta Kovács Pál. Hozzátette azt is: érezhető, hogy a nagyobb rendezvények megmozgatják a turistákat.

Az utóbbi napokban érezhető az érdeklődés növekedése a zirci Tourinform irodában is. Mint megtudtam, sok a külföldi, főleg az angol, s főleg Zirc látnivalói, a programok vagy akár a kerékpározási lehetőségek iránt érdeklődnek. Átutazók, s a Balatonról érkező turisták egyaránt.

A tavalyinál jobb forgalomról számolt be Répás Tibor. A Szarvaskút Hotel vezetője szerint a viharos tavasz visszavetette a forgalmat, július-augusztusra viszont telt házra lehet számítani. Elsősorban hazai, családos, nagyvárosi vendégek érkeznek a Bakonyba, akik kirándulni, biciklizni szeretnének, no meg wellnesst és természetközeli élményeket. Nagyon nagy az üdülési csekk felhasználásának az aránya is. Répás Tibor szerint a Bakony egyre népszerűbb úticél, legalábbis náluk évről-évre nő a szálláshely kihasználtsága.

Az idén első alkalommal nyáron is használható az eplényi sípálya. A tavaly decemberben átadott, az ország egyetlen négyüléses felvonója tavasztól őszig libegőként üzemel, s egyre többen használják is azt, főleg a családoknál népszerű. Mint ahogy Palitz Izabella, a sípálya vezetője elmondta: a tavaszi viharok megtépázták a felvonót, s a javítási munkálatok miatt csak június közepétől üzemel újra. A tervek között mindenképpen szerepel a síközpont egész éves hasznosítása, ezért a libegőn kívül úgynevezett downhill (le a hegyről) kerékpáros pályát terveznek, de ez az engedélyeztetési folyamat miatt  még nem készült el.

 

Hendikeppel kezdték a nyári szezont

Meg kell küzdeni a vendégért, járjuk az országot, s más szálláshelyekkel összefogva próbáljuk a kínálatunkat népszerűsíteni - mondta el Sebe István. A bakonybéli Bakony hotel nagy hendikeppel kezdte a szezont, az árvíz miatt ugyanis májusban drasztikusan csökkent a forgalmuk. Próbálják pótolni az akkori kiesést, ám ez nem könnyű feladat, még akkor sem, ha a június, a július és az augusztus is jobban alakul a tavalyinál - mondta a hotel vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!