Gazdaság

2010.10.15. 06:25

Kevesen érkeztek a délben újrainduló timföldgyárba

Ajka - Csak néhány embert lehetett látni az ajkai timföldgyár bejáratainál péntek reggel hat óra, azaz műszakkezdet előtt; a termelés déltől indulhat újra az állami felügyelet alá vont cégnél.

MTI

A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. által üzemeltetett vörösiszap-tározó X. számú kazettájának gátja múlt hétfő délután szakadt át, amelynek következtében 700-800 ezer köbméternyi iszap és lúgos víz öntött el három települést, kilenc ember halálát okozva.

Az ajkai timföldgyárban másnap, október 5-én állították le a termelést, miután Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár felfüggesztette a Mal Zrt. termelői tevékenységét a katasztrófa miatt. A vállalatot utóbb állami felügyelet alá vonták, és kormánybiztost neveztek ki az irányítására, valamint a több milliárd forintnyi kár felszámolására.

Csütörtök délután jelentette be Bakondi György kormánybiztos szóvivője, Petróczi Tímea, hogy péntek déltől újraindulhat a termelés a timföldgyárban.

A reggeli üzemkezdés előtt csak néhány munkába érkezőt látott az MTI tudósítója, de nyilatkozni ők sem akartak. (Korábban buszokkal szállították ilyentájt a dolgozókat munkába.) A központi irodaházban szinte mindenütt égett a villany.

A gyár területén a katasztrófa óta is dolgoztak: a megsérült tározó köré hármas körgátat építettek, új csővezetéket szereltek, hogy a IX. számú kazettából a X/A jelű tározóba át tudjanak szivattyúzni 50 ezer köbméter lúgos vizet, csökkentve a sérült tározó mellett lévő tárolóedényben a nyomást. A újrainduló termelésnél keletkező vörösiszapot szintén ebbe a kazettába tudják engedni.

A környezetvédelmi államtitkár az MTI-nek csütörtökön azt mondta, a gyár a jelenlegi kapacitásával egy évig tud üzemelni, addigra új tározót kell építeni, vagy új technológiát kell bevezetni, hogy csökkentsék a vörösiszap mennyiségét és lúgosságát.

A Mal Zrt. Magyarország második legnagyobb alumíniumipari vállalkozása, timföldgyártás pedig csak Ajkán folyik. A cég 100 százalékban magyar tulajdonban van, jegyzett tőkéje 3 milliárd forint. A vállalat több mint 1100 embernek ad munkát.

Dossziénk az iszapkatasztrófáról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!