Gazdaság

2010.10.18. 10:07

Szüreti mulatság és tanácskozás

Szentantalfa, Zánka - Rendszerint a megye utolsó szüreti felvonulását Zánkán tartják, akkor, amikor már gyakorlatilag befejeződött a szüret. A mulatságot az utóbbi években szakmai konferencia előzi meg.

Varga Ibolya

 A szőlészek-borászok tanácskozását dr. Cseh Ferenc, a Zánka és Környéke Pinceszövetkezet elnöke nyitotta meg a társaság szentantalfai központjában. Tapasztalataik is igazolják, hogy ez az év a szőlőtermesztőknek sem kedvezett. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa munkatársa adatai szerint nem esélytelen, hogy a magyar borászok engedélyt kapnak arra, hogy az eddigi mértéknél kissé nagyobbat javíthassanak a borok minőségén.


Győrffyné dr. Jahnke Gizella, a Pannon  Egyetem Agrártudományi Centrum badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet munkatársa levezette, hogy már a virágzás sem volt jó, a hűvös, esős idő miatt kevésbé termékenyültek a virágok, sokba került a gondos ápolás, végül a szüret is kármentő jellegű volt. Simon Cecília borász szaktanácsadó  azt mondta el, milyen szakmai fogásokkal lehet az alacsony cukorfokú, magas savtartalmú szőlőkből jó minőségű borokat készíteni.  Ebben az évben a szokottnál is jobban kell ügyelni a pincemunkák szakszerűségére.


A szüreti felvonulás a faluháztól indult és oda is érkezett. Bár a meteorológusok rossz időt jeleztek, de kellemes, napsütéses idő volt végül szombat délután. Ennek köszönhetően a megszokottnál  többen vettek részt a menetben, melyet a Balatonvin Borlovagrend Egyesület és a Viniotores Tychonienses Borlovagrend tagjai vezettek.  A menetben haladtak a néptáncosok és a dalkörök. Három helyen álltak meg, ahol borokat és mustot kóstoltak. Este a faluházban több kulturális program,  finom gulyás  és többféle remek bor várta a mulatság résztvevőit.  Hagyományosan a zánkai felvonulás zárja a megyei szüreteketFotó: Orosz Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!