Gazdaság

2010.12.07. 16:20

Legyen gyanús a túl jó kamat

Budapest - Csaknem 100 millió forint bírságot szabott ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kilenc jogosulatlan pénzügyi szolgáltatást nyújtó társaságra és magánszemélyre

Osváth Sarolta

A felügyelet kezdeményezte a fogyasztóicsoport-szervező tevékenység betiltását a büntető törvénykönyvben  jelentette be sajtótájékoztatóján Szász Károly, a PSZÁF elnöke. Az elmúlt időszakban megszaporodtak a visszaélések a pénzpiacon, számos jogosulatlan pénzügyi szolgáltató bukkant fel, és máris jelentős nagyságrendű károkat okozott  emelte ki Szász Károly. A csalók többféle módon élnek vissza az emberek bizalmával: jogosulatlan betétgyűjtéssel, a megszorultaknak hitelnyújtással, valamint nagy értékű termék (ingatlan) vásárlására szövetkező fogyasztói csoportok szervezésével.

Megjelentek a hazai piacon az internetes devizakereskedéssel visszaélők is. A hatóság nemrég megerősített piacfelügyeleti szervezeti egysége a továbbiakban is határozottan fellép  szükség esetén a nyomozó hatóságokkal együttműködve  az engedély nélküli szolgáltatók ellen  hangsúlyozta a PSZÁF elnöke.

A felügyelet megállapítása szerint az alacsony banki kamatszint és a követelésvásárlások révén megjelenő soha vissza nem térő, gyors meggazdagodás lehetősége segíti az illegális pénzügyi szektor térnyerését. A PSZÁF eddig több, egyenként is több száz ügyfelet és milliárdos nagyságrendű ügyfélbetétet érintő engedély nélküli betétgyűjtést vizsgált. A fő tanulság, hogy szinte minden esetben kiderült: a befektetőket az átlagos piacit jelentősen meghaladó hozam ígéretével csábítják. A kockázatos befektetésekhez azonban semmilyen garanciarendszer nem kapcsolódik, így az esetek többségében nemcsak a magas hozam nem realizálódik, hanem még a tőkéjüket is elvesztik a hiszékeny befektetők. Az engedély nélküli pénzügyi szolgáltatók nyilvánvalóan nem tagjai az Országos Betétvédelmi Alapnak vagy a Befektetővédelmi Alapnak  jegyezték meg a PSZÁF vezetői.

A másik virágzó üzlet az engedély nélküli hitelezés, ezen a területen - a PSZÁF tapasztalatai szerint  már megjelentek a szürkegazdaságból származó pénzek is. Az elmúlt időszakban bővült az illegális hitelezők száma, egyre többen próbálják kihasználni a bedőlt hitelű, állástalan vagy túlzottan eladósodottak helyzetét. Jelenleg a felügyelet látókörébe került jogosulatlan hitelezők ügyfeleinek száma több száz is lehet, és a kihelyezett kölcsönösszeg több száz millió forintra rúghat. A hitelezők olcsó, gyors megoldást ajánlanak számukra, miközben még súlyosabb adósságcsapdába kergetik őket. Végül az adósok elvesztik legértékesebb vagyontárgyukat, a lakásukat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!