Gazdaság

2010.12.16. 14:12

Megalakult a Magyar Turisztikai Holding Zrt.

Veszprém - A legnagyobb magyar turisztikai társaság jön létre az SCD Group Zrt. idegenforgalmi portfoliója és a Hunguest Hotels Zrt. (HH) egyesítésével - jelentette be Jászai Gellért, az SCD Group elnöke és többségi tulajdonosa.

Kiss Nikolett

A megalakulásakor is mintegy 50 milliárdosra becsült vagyonnal rendelkező Magyar Turisztikai Holding Zrt. (MTH Zrt.) a kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált vendégéjszakák közel 10 százalékát tudhatja magáénak - derült ki a társaság csütörtöki közleményéből. A második legnagyobb hazai szállodalánc mellett tulajdonosa lesz a legnagyobb balatoni szállásadónak, a Balatontourist Zrt.-nek, a Fly Balaton nemzetközi repülőtérnek, de ez a cég viszi tovább az SCD Group 450 millió euró értékű Balaton-fejlesztési Programját, illetve balatoni ingatlan portfólióját is. Ezzel a  magyar turizmus megkerülhetetlen, piacvezető szereplője lesz a néhány hete megalakított holding.

A Magyar Turisztikai Holding Zrt.-t a hetekben alapította Jászai Gellért, az SCD Group elnöke és többségi tulajdonosa, miután megállapodást kötött a Balaton-fejlesztési Programba korábban bevont ír partner utódszervezetével annak kivásárlásáról. Az MTH Zrt. ezt követően egyezett meg a Hunguest Hotels Zrt. egyharmadának átvételéről; a társaság saját részvényeivel fizetett a részesedés megszerzéséért az Arago Befektetési Holdingnak. A tranzakció eredményeként az MTH Zrt.-ben az Arago 25 százalékos tulajdonosi részesedéssel rendelkezik majd, míg Jászai Gellért részesedése 75 százalék lesz. Az MTH Zrt. ezzel párhuzamosan opciós vételi jogot szerzett az Arago Befektetési Holding Zrt.-nél maradó, valamint a Lemisa Investment Holding AG illetve a Forrás Nyrt. birtokában lévő Hunguest Hotels részvényekre is. A megegyezés szerint a Magyar Turisztikai Holdingnak 2011 harmadik negyedévéig lesz lehetősége arra, hogy a Hunguest Hotels Zrt.-ben szavazati arányát 99,6 százalékig növelje, miközben az Arago Befektetési Holdingnak átadott sajátrészvényeit is visszavásárolhatja. A tranzakciók a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány 100 százalékos tulajdonát képező, a Hunguest Vagyonkezelő Zrt. birtokában lévő osztalékelsőbbségi részvényeket nem érintik.

A társaságok évente összesen közel 400 ezer vendéget fogadnak, akik összesen több mint 1,5 millió éjszakát töltenek el náluk; a kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált vendégéjszakák közel 10 százalékát. A cég már a kezdetekkor 50 milliárd forintra becsült vagyonnal rendelkezik, s mintegy kétezer munkavállalót foglalkoztat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!