Gazdaság

2011.02.08. 15:06

Drágább a villamos energia

Megyei körkép - Előzetes bejelentés nélkül, hat-hét százalékkal növekedett február elsejétől az egyetemes áram díja. Egy átlagos háztartásban ez két-két és félezer forintos többletkiadást jelent.

Németh F. Bernadett

Az egyetemes szolgáltatásban eladott villamos energia ára ugyan hat-hét százalékkal emelkedett, a rendszerhasználati díj összege viszont nem változott, így összességében  három-négy százalékkal fizetünk többet az áramért. Számítások szerint egy átlagos magyar háztartásban két, két és félezer forintos többletkiadást jelent ez.

Az egyetemes szolgáltatás árait tavaly nyáron fagyasztotta be a kormány és szakértők már akkor azt jósolták, hogy idén év elején emelés várható. Az áram árát elsősorban a forint-dollár árfolyam változása és a gáz drágulása emelte meg. Ezek a folyamatok elemzők szerint még nagyobb drágulást indokoltak volna, s az áram árának szociális megfontolásból történő alacsonyan tartását a kereskedők a nagyfogyasztókkal fizettetik meg.

Az egyetemes szolgáltatóknak engedélyezett árrés nem változott, így a ezeknél a szolgáltatók gazdasági mutatóiban nem igazán érzékelhető majd az árváltozás, vagy ha igen, inkább negatív irányban, hiszen az megemelkedő villanyszámla rontja a kiskeresetűek fizetési morálját. A többletbevétel a nagykereskedő Magyar Villamos Művek Zrt.-nél csapódik le.

Február elsejétől évi 1320 kWh-ig lakossági felhasználók számára az E.ON 21,17 forintért adja az áramot, 1,99 forint árréssel, az EDF Démász 21,88 forintért, 1,79 foritnos árréssel, az Elmű 22,24, az Émász 2282 forintot kér az áramért, előbbi 1,90, utóbbi 2,02 forint árréssel dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!