Gazdaság

2011.02.24. 16:29

Élénk a jövés-menés az építőiparban

Budapest - Egy év alatt lassult a felszámolási tempó, viszont gyorsult a végelszámolások növekedése, a cégalapítási kedv pedig egyre gyengébb az építőiparban. Ahhoz képest, hogy a tél holt idénynek számít az ágazatban, nagy a fluktuáció az építőiparban.

Tremmer Tamás

Idén az első hónapban 270 építőipari vállalkozás ellen indult felszámolási eljárás, ez tavaly januárhoz képest 14,1 százalékos csökkenés. Ezzel az ágazat sokkal jobb pozíciókat mutat, mint az nemzetgazdaság egésze, ahol januárban egy évre visszatekintően 2,4 százalékos növekedést jegyeztek fel. "Egy hónap adataiból nem célszerű messzemenő következtetéseket levonni, főleg hogy az ágazatban a tél holt idénynek számít" - kommentálta az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.
 
Rövidebb távon már nem ilyen kedvező a helyzet, 2010 decemberéhez képest 10,6 százalékos növekedést mutat a bedőlt cégek száma. Ezzel az építőipar az előző két hónap kedvezőnek mutatkozó felszámolási adatai után ismét sokkal rosszabb pozíciót mutat, mint a nemzetgazdaság egésze. A tavalyi év egészéhez viszonyítva azonban a növekedés ellenére sem kétségbeejtő az évkezdet.

A végelszámolások ezzel szemben stabilan nőnek akár egy évre, akár egy hónapra visszatekintve. Januárban 200 céget zártak be tulajdonosaik, ez 68 százalékkal több, mint egy éve. A felszámolásokkal ellentétben a végelszámolások terén rövid távon kedvezőbb a helyzet, az előző hónaphoz képest ugyanis csak 5,2 százalékos a bővülés. Idén az első hónapban 404 új építőipari vállalkozást jegyeztek be; tavaly januárhoz képest 5,4 százalékkal nőtt az ágazatban a cégalapítási kedv. Ezzel januárban tovább lassult a vállalkozási kedv az ágazatban, sőt tavaly decemberhez képest 78-cal csökkent az újonnan bejegyzett cégek száma, ami 16,4 százalékos visszaesést jelent.
 
Az elmúlt öt év havi adatait figyelembe véve a januári 404 új cég kevésnek számít, az átlagostól mindenképpen elmarad. Tavaly januárban 383 új céget hoztak létre az építőiparban, de az elmúlt években nem volt ritka, hogy 600-nál több cég jött létre, sőt volt olyan hónap, amikor 805. "A cégfluktuáció viszonylag gyors ütemének fennmaradása arra utal, hogy az építőiparban még messze a válság vége, s a konszolidációra várni kell" - kommentált Csorbai Hajnalka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!