Gazdaság

2011.04.21. 05:02

Megnyílnak a kapuk

Veszprém - Nem lesz könnyű Ausztriában a magyar munkáltatóknak, hiszen minden olyan jogszabályt be kell tartaniuk, ami idehaza érvényes, ráadásul ennek ellenőrzésére a hatóságokat is megerősítették.

Tremmer Tamás

Hazánk 2004. május elsejei csatlakozását követőn Ausztria és Németország a legtovább védte munkaerőpiacát a magyarok előtt. A korlátozás azonban idén május elsején megszűnik, várható, hogy a boldogulás reményében a honfitársaink megindulnak munkát keresni a szomszédba. A tisztánlátás érdekében szervezett fórumot a minap a Veszprém megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Az enyhülő szabályok egyben a lehetőséget jelentik, másrészt több gyakorlati kérdést is felvetnek ezen államokban alvállalkozói vagy más megbízásban reménykedő magyar vállalkozások számára. Mag. Wolfgang Friedl és dr. Hahn Fanni ügyvédek voltak a kamara vendégei, akik az Európai Unió közösségi jogi háttérről; az osztrák munkajogról, az ottani társadalombiztosítási rendszerről; adójogi rendelkezésekről, a bérszámfejtés szabályairól is tájékoztattak.
Elhangzott, az osztrák kollektív szerződések és a minimálbértörvény magyar vállalkozókra is vonatkozik. Ez év márciusában alkották meg az úgynevezett bérdömpingtörvényt, eszerint osztrák minimálbér alatt senki nem alkalmazható! A szomszédban 30 nap a minimális éves szabadság, ez az ott dolgozó uniós állampolgárokra is érvényes.

A szabad munkavállalási lehetőség ugyan fennáll, de ez bürokráciával jár. A munkavégzést minden esetben annak megkezdése előtt egy héttel jelenteni kell a pénzügyminisztériumnak. Ausztriában létezik 80 úgynevezett szabályozott szakma, amelyek műveléséhez komolyabb feltételek szükségesek. Ha valaki ebben akar dolgozni, a gazdasági minisztériumba előzetesen be kell jelentkeznie.
A munkavállalók számának megugrása miatt szigorították a törvényeiket, megerősítették a hatóságokat. A szabálytalankodókra súlyos büntetések várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!