Gazdaság

2011.05.31. 14:04

TeSzedd: Kevés volt a kesztyű

Megyei körkép - Több olvasói észrevételt is kaptunk a TeSzedd című szemétszedési akcióval kapcsolatban: a beígért eszközöket nem kapták meg, a szemetet maguknak kellett elszállíttatni, ráadásul nem is önként dolgoztak.

Németh F. Bernadett

A szemétszedési akciót ugyanis az Önkéntesség Európai Éve égisze alatt rendezték meg. Olvasónk érthetően a nevét nem vállalta, de elmondta: felettese egyszerűen kiosztotta a szombati szemétszedést feladatnak. Mások azért panaszkodtak, hogy sokakat megmozdítottak a jó cél érdekében, de nem kaptak kesztyűt, zsákot és azt mondták nekik, maguk gondoskodjanak az összegyűjtött hulladék elszállításáról.

Mindezekkel szembesítettük a fő szervező minisztériumot, ahonnan a következő választ kaptuk. A Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája közölte: "A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleménye szerint országosan mintegy 160 ezer magánszemély, 156 vállalat, 403 civil szervezet és 551 közintézmény jelezte részvételét. Ez a szám európai viszonylatban is rendkívül magas. Miután a TeSzedd! Magyarország első, és egyben legnagyobb ilyen jellegű önkéntes akciója volt, nehezen lehetett megbecsülni előzetesen a pontos részvételi arányt, és azt is, hogy az előre regisztrált önkéntesekből ténylegesen hányan szednek majd szemetet. Valószínűleg ez a magyarázata annak, hogy Veszprém megyében fennakadás volt az eszközök megfelelő elosztásában."

 

 

A Veszprém megyei szervezés koordinálását a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség és a Kör Alapítvány közösen segítette. Hat vállalkozás, 50 civil szervezet, 95 közintézmény 10 ezer önkéntessel vett részt az akcióban. Adászteveltől-Zircig 150 helyszínen folyt a munka, volt ahol már reggel fél 8-kor megkezdődött és akadt olyan szervezés, amely a délutáni órákra tette a hulladékgyűjtést. A települések közül a legtöbb résztvevői regisztráció Pápáról érkezett (710 fő), a legalaposabban pedig Veszprémben és Várpalotán készültek fel az önkormányzatok a TeSzeddre: Veszprémben körzetekre osztották a várost a képviselők között, Várpalotán pedig az elszállítás megszervezésében nyújtott kiemelkedő segítséget a városi önkormányzat.

 

 

Az összegyűjtött hulladékok elszállítása és lerakása nem kis feladat elé állította a szervezőket. Ebben az Alcufer Kft. nyújtotta a legnagyobb segítséget, ingyen vállalta a hulladék elszállítását. "A minisztérium információi szerint az összegyűlt szemét szállítása az akciót követően megoldódott, pár napon belül várhatóan mindenhonnan eltűnik a hulladék" - ígérték a múlt héten.

Ezek is érdekelhetik