Gazdaság

2011.05.11. 18:31

Tilos beszélnie a választottnak

Veszprém - A kamarai biztos törvénytelen beavatkozását látják a Magyar Agrárkamara működésébe a keddi elnökségi ülésen történt intézkedések után.

Varga Ibolya

Gőgös Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke közlése szerint május 10-én ülést tartott a Magyar Agrárkamara elnöksége. Az ülés kezdetén megjelent a kamarai biztos munkáját segítő ügyvéd és két munkatársa a kamarai biztos képviseletében. Miután a testület a napirendeket elfogadta, a kamarai biztost képviselő ügyvéd kért szót. Tájékoztatta az elnökséget, hogy Poprády Géza kamarai biztos a 2010. évi CXLIV. törvényben biztosított jogával élve az agrárkamarák képviseleti jogát magához vonja ezen bejelentéssel egyidejűleg a kamarai feladatellátással összefüggő valamennyi kommunikációs kérdésben. Tehát kommunikációs feladatot választott kamarai tisztségében a kamarai biztos engedélye nélkül senki nem láthat el.

Ezenkívül fontosnak tartja a biztos, hogy a készülő kamarai törvényről csak olyan javaslat kerülhet az elnökség elé, melyet vele egyeztettek, és ő kívánja mindenütt képviselni a Magyar Agrárkamara álláspontját.

Gőgös Zoltán szerint ez az eset példátlan a magyarországi köztestületek életében. Kérdéseket is felvet. Hogyan képzeli egy állami feladattal megbízott, ezért fizetésben részesített személy, hogy ügyvédeket küld maga helyett egy fontos értekezletre? Miért alkalmaznak külsős jogi képviselőket akkor, amikor van a minisztériumnak kiváló, a szakmai törvényeket előkészítő, azokat jól alkalmazó jogi főosztálya?

A képviselő közleménye alapján a kérdéseinket e-mailben feltettük a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóosztálya ügyeletes munkatársainak. Visszajelzést is kaptunk, melyben a válaszadásig türelmünket kérik. A válasz eddig nem érkezett meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!