Gazdaság

2011.06.14. 19:09

Egységes díjat vezetnek be

Megyei körkép - A Balaton és a tómeder állami tulajdon, ezért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. álláspontja szerint a tó vizén gazdasági haszon reményében vállalkozást működtetni csak mederhasználati díj ellenében lehet.

Tremmer Tamás

A Balatonon jelenleg több mint 100 kikötő üzemel. A Balatonon kikötőt üzemeltető társaságok túlnyomó többsége - a jogszabályok egyértelmű rendelkezései ellenére - semmilyen szerződéssel nem rendelkezik az állami tulajdonban lévő Balaton használatára, hasznosítására. A kikötőt üzemeltető társaságok többsége érvényes polgári jogi jogcím nélkül, teljesen ingyen használja és hasznosítja az állami tulajdonban lévő Balaton részét képező ingatlanokat. Az a kevés társaság, amely évekkel ezelőtt szerződést kötött a Balaton vagyonkezelőjének minősülő illetékes környezetvédelmi és vízügyi igazgatósággal, jelképes összeget fizet az államnak.

Az MNV Zrt. elsődleges céljának a kikötők jogi helyzetének rendezését tekinti. Ennek érdekében egyeztetést kezdeményeztek, amelyben az önkormányzatok, a társadalmi szervezetek balatoni turizmus fejlesztésével, beruházások ösztönzésével, munkahelyteremtéssel kapcsolatos érveit és díjcsökkentésre irányuló javaslatait elfogadva, szakértők bevonásával alakították ki a mederhasználati díjakat. Az új díjszámítás alapja az, hogy komplex létesítmények esetén - a mólók külső vonala által határolt - teljes vízfelület után egységes díjat vezetnek be. Az új díjtételek alapján meghatározott éves díjakat öt év alatt fokozatosan vezetik be.

 

 

A jelenleg érvényes szerződés nélkül működő kikötők üzemeltetői 2012. május 31-ig dönthetnek arról, hogy a korábbi számítási metódus vagy az újonnan elfogadott konstrukció szerinti díjtételek alapján kívánnak szerződést kötni. A szerződéssel rendelkező mederhasználók 2012. május 31-ig kezdeményezhetik az új feltételeknek és díjtételeknek megfelelő szerződésmódosítást.
 
A vagyonkezelő a díjmentességben, illetve kedvezményekben részesülők körét is kibővítette. A különleges szolgálatot ellátó rendőrség, tűzoltóság, vízimentők javára az állami feladatok ellátása érdekében térítésmentes használatot biztosít. A kizárólag közforgalmú menetrendszerű személyszállítást végző hajók hajóhelyeire tíz százalékos díjat állapítanak meg. A közforgalom számára megnyitott parti területekre; mólószáraknak közpark, illetve sétány részére igénybe vett területeire jelképesen egy forint az éves négyzetméterenkénti díja. Ugyanez a jelképes összeget állapítják meg azon vízfelületre, amely kizárólag közforgalmú menetrendszerű személyszállítást végző hajók behajózási útvonalát képezi.
A kedvezmények mellett az MNV Zrt. erőteljes fellépést és szankciókat tervez a díjat nem fizető kikötők üzemeltetőivel szemben, hogy kikényszerítsék a szerződéskötést.
 


- A beruházásösztönzés, a gördülékenyebb ügyintézés érdekében a mederhasználati szerződés feltételei is módosultak és egyszerűsödött az eljárás rendje.
 
- Mederhasználati szerződést a korábbi 30 év helyett akár maximum 60 évre is lehet kötni.

- A szerződés lejárta előtt lehetőség van egyeztetésre a szerződés meghosszabbítása érdekében.

- A szerződések megkötésére az érintett vízügyi hatóság kap meghatalmazást.

- A szerződés főbb tartalmi elemeitől csak az MNV Zrt. előzetes hozzájárulásával lehet eltérni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!