Gazdaság

2011.07.04. 08:09

Gázból, gőzből áram

Gönyű - Tíz monitor előtt három ember: mindössze ennyi kell a legújabb és legmodernebb magyarországi villamos erőmű működtetéséhez. Meg az a 2700 lapát, amely a szomszédos épületben percenként háromezret fordul. Így lesz a gázból áram.

Nagy Ildikó

 

Bruttó 433 megawatt villamos teljesítmény, 59 százalékos nettó villamos hatásfok: ezek a hét elején felavatott gönyűi erőmű legfontosabb paraméterei. Beszélhetnénk még a hőhasznosító kazánban mért frissgőznyomásról, meg a gőzturbina műszaki paramétereiről, de házigazdánk, Katona Zoltán, az E.ON Erőművek Kft. ügyvezető igazgatója is úgy gondolja, hasznosabb, ha az újságírók saját szemükkel követik végig a gázból nyert villamos energia születését.

A Győr melletti nemzetközi kikötő szomszédságában épült erőmű már a cég dizájnjához alkalmazkodó lekerekített sarkaival belopja magát a nézelődő szívébe. Zaj alig hallható, az a kevés is a szivattyúházból szűrődik ki, és a kéményt is hiába fürkésszük, nyoma sincs a füstnek.
 
- Ilyen egy környezetbarát erőmű. Szinte észrevétlenül működik - mondja az ügyvezető igazgató. - Az erőmű helyét eleve úgy választottuk ki, hogy ne zavarja a 3 ezer 200 fős település lakóinak nyugalmát. A legközelebbi ház is nyolcszáz méterre van a létesítménytől - teszi hozzá. A cégvezető utal arra is, hogy az észak-dunántúli régió az ország legfőbb ipari motorja, ugyanakkor a nagyobb erőművek az ország másik részén - Pakson, a Mátrában, Tiszaújvárosban  vannak. Azzal tehát, hogy az erőművet Győr mellé építették, közelebb hozták a termelést a fogyasztókhoz.

 



Az erőmű "agyában" újabb meglepetés ér minket: a vezénylőben lévő tíz monitor előtt mindössze három ember ül. Ők a délelőttös műszak, ők működtetik az erőművet. A turbináktól kezdve a legkisebb szelepig bezárólag mindent látnak, és minden folyamatba azonnal be tudnak avatkozni. (Az erőműnek egyébként a karbantartókkal együtt mindössze huszonkilenc alkalmazottja van.)

Katona Zoltán meséli, hogy sok-sok évvel ezelőtt erőművek vezénylőiben forgatták az űrhajós filmeket: a hatalmas pult és monitor, a sok-sok villódzó gomb kellően misztikus háttérnek bizonyult a tudományos-fantasztikus filmekhez. Nos, a gönyűi erőmű üvegfala és a néhány monitor ma már kevés lenne ehhez...

Pár méterrel odébb, a turbinák tövében hezitálunk, végül úgy döntünk, nincs szükség a biztonsági okokból kiosztott füldugókra. A gépek alatt is jól halljuk, amint Katona Zoltán a kombinált ciklusú erőmű működését magyarázza. A föld alatti vezetékeken érkező földgázt elégetik, a gázturbina-generátor elektromos áramot termel, a gázturbinából távozó gázzal pedig gőzt termelnek, ami egy gőzturbinát hajt, ez - egy másik generátorral - további áramot termel.



E kombinált ciklusnak köszönhetően a többi magyarországi erőmű átlagos 33 százalékos nettó hatásfokával szemben a gönyűi létesítmény 59 százalékos hatásfokot produkál. Igaz, dolgoznak is a gépek: 2700 lapát percenként háromezret fordul odafenn. A turbinákat háromszáz tonnányi nyersanyagból, több mint hétezer alkatrészből szerelték össze a Siemens szakemberei. A gönyűi erőműbe telepített modern technológia további előnye, hogy a termelés tizenöt perc alatt leállítható, és ugyanennyi idő alatt újra lehet indítani, illetve - szükség esetén - olajjal is működtethető.

A gönyűi erőműben termelt áramot a magyar átviteli hálózatba táplálják be, így az a teljes magyar villamos hálózat számára elérhető.

A mintegy 400 millió euróból megépített erőmű nemcsak hatékony, de emellett környezetbarát is. A zöld szemléletet bizonyítandó a beruházó cégcsoport az erőmű közvetlen szomszédságában lévő területet is megvásárolta, és oda ötvenezer fát ültetett el: a telepítés több mint húszféle  Magyarországon honos  fafajtából áll.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!