Gazdaság

2011.08.17. 14:35

A cseh jegybank bírálja az EU-t

Éles bírálattal illette a cseh jegybank elnöke az EU-t, illetve az euróövezetet az adósságválság kezelése miatt.

MTI

Miroslav Singer a Mlada fronta Dnes című cseh lapban szerdán közzétett nyilatkozatában rámutatott: Görögországnak és Portugáliának már fél évvel ezelőtt el kellett volna hagynia az euróövezetet. Európának - Singer szerint - nincs világos terve az adósságválság megoldására, és hibát hibára halmoz. Az adósságválság megoldása még mindig az uniós vezetők rövid távú politikai érdekeitől, és nem a gazdasági érdekektől függ - vélekedett.

Kijelentette, kíváncsi, hogy az euróövezeti országok végül kibocsátanak-e közös kötvényt, megjegyezve, hogy egy ilyen lépés azon országok adósbesorolásának romlását jelentheti, amelyek a kötvények elsődleges garantálói.

Rámutatott, nem lát olyan tényezőt, amely most vagy az év vége előtt a kamatok emelését tenné szükségessé: sem Csehországban, sem az európai gazdaságokban nincs olyan inflációs nyomás, amely a monetáris politika idei szigorítását követelné.

A jelenlegi gazdasági lassulás Singer szerint várható volt, és ez egyben enyhíti is az inflációs nyomást, hiszen az a globális árupiac felől érkezik, a hazai árnyomás ebben nem játszik jelentős szerepet. Vagyis a cseh központi bank számára nincs olyan ok, amely miatt rekordalacsony kamatszintet meg kellene változtatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!