Gazdaság

2011.09.30. 18:28

Ezer álláskereső kapott esélyt

Veszprém - Sikeres volt az Út a munka világába regionális program, mert csaknem ezer olyan álláskeresőt vontak be a programba, akik régóta nem dolgoztak, ezért számukra a legnehezebb a visszatérés.

Halmos György

Erről Pákozdi Szabolcs, a Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója beszélt pénteken délelőtt a program zárásaként rendezett konferencia sajtótájékoztatóján. (A programot 2009 őszén a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ indította, október elsejei átszervezések miatt megszűnt a régiós szervezet, a kormányhivatalok részeként működnek a megyei munkaügyi központok.)

A siker egyik látványos jelzője, hogy az előzetes tervek szerint 480 személyt szerettek volna bevonni a programba, ehelyett a számuk megduplázódott. A program célcsoportjába a rendelkezésre állási támogatásban részesülők, illetve a jogszabályváltozások miatt a bérpótló juttatásban részesülők tartoztak - ismertette az igazgató.

- Olyan álláskeresőkről van szó, akik régóta nem dolgoztak - hangsúlyozta Pákozdi Szabolcs. Régiós adatokat közölve elmondta, hogy Fejérben 381, Veszprémben 368, míg Komáromban 174 személyt sikerült bevonni a programban.

- Az elsődleges munkaerőpiacot, vagyis a vállalkozói szférát céloztuk meg. Nagyon fontos volt, hogy motiváljuk azokat a személyeket, akik bekerültek a programba, sokan alapfokú iskolai végzettséggel vagy elavult szakképesítéssel rendelkeztek - közölte az igazagtó.

Valós munkaerőpiaci igényekre épültek a képzések, azok főleg hiányszakmának számítanak, mint könnyűgépkezelő, CNC-forgácsoló, élelmiszer, vegyiáru eladó, targoncakezelő. De társadalombiztosítási ügyintézést is lehetett tanulni, valamint nyelvtanfolyamokat rendeztek.

A program lezárása, azaz október 31-e után 180 nappal lehet megmondani pontosan azt, hogy az 554 támogatott foglalkoztatásban részesült munkavállaló közül hányan találnak maguknak munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!