Gazdaság

2011.09.14. 17:28

Mit követ a globális fogyasztó?

Tízből mindössze két magyar hajlandó viselkedésén változtatni annak érdekében, hogy a környezet számára káros személyes hatásait csökkentse. A GfK Roper Consulting legújabb globális tanulmánya szerint tőlünk nyugatabbra már nem a fogyasztás, hanem a megtapasztalás élménye vált a legfőbb értékké, de fontos a személyes jóllét megélése és az öko-állampolgárság is.

Osváth Sarolta

Ez utóbbi irányzat hazánkban is hódít, bár még messze vagyunk attól, hogy fontosabb legyen számunkra az élménykeresés, mint a tárgyak megszerzése, a birtoklási vágy. A fejlett országok közül Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Franciaországban és Németországban már sokan élnek olyanok, akik az anyagi birtokláson túlmutatóan úgynevezett felfedezők és a világot gyakran virtuálisan élik meg. Magyarországon a népesség egyharmadánál jelent meg ez a fajta értékrend - állítják a kutatók.

- A felmérés szerint hazánkban a tudatosabb fogyasztóvá válás trendjét az elhúzódó gazdasági válság erősítette fel. A magyar lakosság egyharmadáról elmondható már, hogy ártudatos, kritikus és hozzáértő fogyasztó, akinek a legjobb ár-érték arány a fő szempont - mondta el Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója. - Az értékeket újrafogalmazó fogyasztó hozzáadott értéket vár el azért az árért, amit hajlandó megfizetni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a márkás termékek vásárlása háttérbe szorult volna, ám a fogyasztók minden, számukra kompromisszumok nélküli minőséget kínáló lehetőséget figyelembe vesznek  hangsúlyozta. A magyarok mintegy egyötöde úgy érzi, hogy egyre inkább lépést tart a felgyorsult világ tempójával. Az idő felbecsülhetetlen értékű, ezért nem szabad elpazarolni  például sorban állással, várakozással. Az azonnal mindent! trend fogyasztói gyors és hatékony megoldásokat várnak, akár kompromisszumok árán is. Ez a viselkedésforma elsősorban a városi aktív lakosságra, azon belül is a fiatalokra és középkorúakra jellemző. Nem mellékes körülmény, hogy ennek a rétegnek gyakran adottak az anyagi lehetőségei ahhoz, hogy valamilyen gyors megoldással éljenek.

- A másik, világszerte egyre nagyobb tömegeket meghódító trend a jóllét keresése, vagyis a folyamatos küzdelem azért, hogy a rohanó élet kihívásaival összeegyeztessük a jóllétünkhöz szükséges dolgokat. A hazai fogyasztók 19 százalékának fontos, hogy tegyen a saját jóllétéért, míg a világ fogyasztóinak 28 százaléka vallja ezt magáról. Hasonlóképpen fontos irányzat a zöld trend, azaz egyfajta ökoállampolgárság. A zöld trend hazánkban is egyre hódít: bár míg a föld lakosságának 35 százaléka hajlandó tenni saját fogyasztásának ökoszemléletű csökkentéséért, addig nálunk ez az arány csak 23 százalék.

- Magyarországon a biztonság állandó igény, amellyel érthető módon párosulnak az otthonom a házam, valamint a biztonság és védelem trendek. Érdekes ugyanakkor, hogy Magyarországon e két utóbbi vonulat a más országokban megfigyelhető aránynál kisebb mértékben jelenik meg - mutatott rá Kozák Ákos. A magyar fogyasztó tehát változik: míg 2007-ben a biztonság volt a legmarkánsabban megjelenő társadalmi érték, addig az idei adatok alapján a magyar fogyasztók gondolkodásában is teret nyertek az új eszmék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!