Gazdaság

2011.09.16. 10:57

Nagy a kockázata az euróövezet szétesésének

Egyre rosszabbak az euróövezet gazdasági növekedési kilátásai, és az eszkalálódó szuverén adósságválság miatt most már "nagyon magas" a kockázata a valutaunió szétesésének is - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

MTI

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző csoportja - októberre szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett legújabb globális előrejelzésében közölte, hogy az eddigi 1,0 százalékról 0,8 százalékra rontotta az euróövezetre érvényes, 2012-re szóló GDP-növekedési előrejelzését.

Az EIU a prognózishoz fűzött kockázati forgatókönyveiben "nagyon magasnak" minősítette az euróövezet szétesésének rizikóját; a cég kockázatértékelési módszertanában ez a meghatározás 40 százalékos vagy annál nagyobb valószínűséget jelent.

Az EIU által az euróövezetre kidolgozott kockázati forgatókönyv szerint az egyik "töréspont" az lehet, ha Olaszország külső pénzügyi segítségre szorul.

E forgatókönyv egyaránt lehetségesnek nevezi az eladósodott déli eurótagállamok leválását és azt, hogy Németország dönt a távozás mellett. A ház szerint ez utóbbi fejlemény egyben a közös valuta végét is jelentené.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!