Gazdaság

2011.09.30. 07:43

Vagyonvizsgálat előzi meg a lakásfenntartási támogatást

Megyei körkép - Jelentősen átalakult a lakásfenntartási támogatás szeptember 1-jétől. A módosítást az augusztus végén megszűnő szociális alapú gázár- és távhőtámogatás indokolja. Megyénk városaiban az önkormányzati irodák ügyfélszolgálatainak forgalma is jelentősen növekedett.

Munkatársainktól

Korábban lapunkban is beszámoltunk arról, hogy az új támogatási rendszer lényegesen megemeli a jogosultsági jövedelemhatárt, amelyet a törvény 71 250 forintban, az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékában határoz meg a korábbi 150 százalék helyett. A jövedelemszámítás alapja az egy főre jutó jövedelem helyett a háztartás fogyasztási szerkezetét jobban kifejező fogyasztási egység lett.

Azért, hogy a támogatás a korábbinál igazságosabb és hatékonyabb legyen, a lakásfenntartási támogatás feltétele lesz a jövedelem- és vagyonvizsgálat és annak előírása, hogy a lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kell nyújtani. A vagyon nagyságának megállapításakor az ingatlant, a járművet és a forgalomképes vagyoni értékű jogot kell figyelembe venni, de nem kell beszámítani a kérelmező által lakott ingatlant, az általa lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jogot, valamint a mozgáskorlátozottságára tekintettel fenntartott gépjármű értékét.

Angyal Éva, a veszprémi polgármesteri hivatal szociálpolitikai és egészségügyi irodavezetője augusztusban azt nyilatkozta, hogy korábban 720-an kaptak lakásfenntartási támogatást. Miután a Magyar Államkincstártól szeptember 1-jétől csak a nagycsaládosok kaphatnak gázár- és távhőtámogatást, a hivatal arra számított, hogy az említetteken kívül legalább 2000-2500-an igénylik majd a támogatást. Az összeget összetett számítás alapján számolják ki, minimuma 2500 forint. Az irodavezető tegnap megerősítette, hogy szeptemberben - különösen 10-e után - megerősödött az ügyfélszolgálat forgalma, 1200-1300 ember adta be a kérelmet, ennek felét ügyiratként már feldolgozták. Mivel a lakásfenntartási támogatás feltétele a jövedelem- és vagyonvizsgálat, az előzetes érdeklődés után sokan be sem adják kérelmüket.

Ajkán az augusztusi adat szerint közel hétszáz igénylő volt, mostanra több mint háromszázzal nőtt a számuk. Az igénylők nagy része, 95 százaléka új igénylő, a többiek pedig továbbra is folyósítást kérők.

 

Egységesebbé váló szociális rendszer

A lakásfenntartási támogatás, valamint a gáz- és távhőtámogatás integrációja révén egyszerűsödik és egységesebbé válik a lakhatással összefüggő szociális ellátások rendszere, ezért nem kell két, hasonló célokat szolgáló támogatási rendszert párhuzamosan működtetni. Így kiszűrhetőek a támogatást jogosulatlanul igénybe vevők, ugyanakkor valamennyi lakhatással kapcsolatos kiadásra kiterjed az egységes támogatás. Az eddigiekhez képest a fűtéstámogatásnál szélesebb körben részesülhetnek segítségben azok a rászorulók, akik egyéb fűtési nemeket - például fa, szén, villany, palackos gáz, fűtőolaj - használnak. Lakásfenntartási támogatást - a fűtéstámogatáson túl - egyebek között lakbérre, albérleti díjra, közös költségre, csatornahasználati díjra, a szemétszállítás költségeire, a villanyáram-, víz- és gázfogyasztás költségeire lehet kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!