Gazdaság

2011.10.05. 09:08

Pénz az ablakokban

Veszprém - Egy nyílászárókkal foglalkozó társaság tulajdonosa a kft.-je részére a vevők által befizetett összegeket saját bankszámlájára utaltatta és magáncélra fordította.

Varga Ibolya

Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)  Veszprém Megyei Adóigazgatósága  tájékoztatása szerint a esetre úgy derült fény, hogy  a társaság tulajdonosa több pénzintézetnél is vezetett folyószámlát és ezekre a számlákra csaknem 257 millió forint összegben utaltak, illetve fizettek be készpénzben különböző összegeket. 

A tulajdonosnál személyi jövedelemadó (szja), egészségügyi hozzájárulás  (eho) és magánszemélyek különadója adónemekben ellenőrzéseket is végeztek az elévülési időn belüli évekre vonatkozóan.

Az ellenőrzés az adózó egyik korábban alapított cégénél kapcsolódó vizsgálatot indított.  A vállalkozásnál rendelkezésre álltak azok a bizonylatok, melyek szerint a magánszemélynek átutalt összegeket a pénztárban  bevételként tartották nyilván.

A magánszámlára "csöpögtetett" pénzeket a tulajdonos sajátjaként használta. A társaság időközben felszámolás alá került. A tulajdonosnak átutalt összegeket a társaság a zárómérlegében tagoknak kölcsönadott pénzként tartotta nyilván, bár kölcsönszerződés nem állt rendelkezésre.

Az adózó egy a másik cégénél is kapcsolódó vizsgálatot folytattak le.  Mivel a vállalkozás képviseletére az unokahúg volt jogosult, így csak ő tudott számlát nyitni, azonban a bankszámlanyitásnál rögtön aláírt egy meghatalmazást, amivel a cégtulajdonos is jogosulttá vált a bankszámlái fölötti rendelkezésre.

A társaság nyílászárókkal foglalkozott, Szlovákiában legyártatta a termékeket, majd itthon beszerelte őket.  Az ellenőrzés során megállapították, hogy a vizsgált személy magán-bankszámlájára a megrendelők a nyílászáróknak, valamint a beszerelésüknek ellenértékét fizették be. A számláira befizetett, illetve utalt összegeket ezúttal is  sajátjaként kezelte, abból kiadásait fedezte,  készpénzként a bankszámlákról felvette.

A cégtulajdonos a vállalkozásai bevételét "eltérítve" jelentős mértékű bevételekhez jutott tehát, melyeket nem szerepeltetett adóbevallásaiban, azok után adófizetési kötelezettségeit nem teljesítette. Így személyi jövedelemadó címén több mint 90 millió forint, százalékos egészségügyi hozzájárulás címén  csaknem 30 millió forint, magánszemélyek különadója címén majdnem hatmillió forint adókülönbözetet (adóhiányt) állapítottak meg. Az említett összegű adóhiány után 63 millió forint adóbírságot és 54 millió forint késedelmi pótlékot szabtak ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!