Gazdaság

2011.11.09. 15:30

310 forint felett az euró

Tovább gyengült szerdán a forint, az euró jegyzése átlépte 310 forintos határt.

MTI

A forint a térségbeli devizákkal együtt jelentősen gyengült szerda délelőtt. Az ugrásszerűen emelkedő olasz kötvényhozamok fokozták az aggodalmakat, hogy Olaszország pénzügyi mentőcsomagot lesz kénytelen igénybe venni törlesztési kötelezettségeinek finanszírozásához, tovább mélyítve ezzel az euróövezeti szuverén adósságválságot.
   
Az olasz költségvetés rendezésének romló kilátásai felőrölték az euró keddi árfolyamnyereségét, az euró a szerdára virradóra tartott 1,3830 dollár körüli árfolyamról kora délutánra már 1,3560 dollárra, négy hetes mélypontra gyengült.
   
Az eurót délután négy órakor 310,30 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, szemben a kedd esti 306,70 forinttal. Az euró jegyzése a délelőtti órákban lépte át a 310 forintos határt és azóta annak közvetlen környezetében ingadozik.
   
A szerdai legerősebb euró jegyzés 311,20 forint volt, ami egyúttal az idei legmagasabb euró árfolyam is.
   
A svájci frankot 252,50 forinton jegyzik a kedd esti 247,52 forint után, a dollár 228,74 forinton áll az előző esti 223,19 forinttal szemben, a japán jen jegyzése 2,9434 forint 2,8472 forint után.
   
A lengyel zloty szerdán a kora reggeli 3,345-ös euró jegyzésről egészen 4,400-ig, a cseh korona pedig 25,22-es euró jegyzésről 25,48-ig gyengült.

MSZP: a kormány a hibás a 310 forintos euróért

Az MSZP szerint a kormány a hibás azért, hogy szerdán az euró árfolyama átlépte a 310 forintos határt, és nem lehet kizárólag a kedvezőtlen gazdasági helyzetre fogni a helyzetet - jelentette ki budapesti sajtótájékoztatóján Tukacs István.

A szocialista politikus hangsúlyozta: a kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikát folytat, amely különösen sebezhetővé teszi a magyar gazdaságot. Tukacs István példaként említette az egykulcsosa adórendszer bevezetését, amely hiányt okozott a költségvetésnek; ennek a lyuknak a betömését a magánnyugdíjpénztári vagyon "elkobzásával"; a vállalkozások fenyegetését a bérkommandó bevezetésével; a legálisan ki nem termelhető minimálbér bevezetését; a visszamenőleges törvényhozást és a bankszektor ellehetetlenítését célzó intézkedéseket.

Az ellenzéki képviselő emlékeztetett rá, hogy 2010-ben a kormányváltás idején a forint-euró árfolyam 260 forint körül volt, a magyar állampapírok kockázati felára pedig 200 pont volt, ez már 310 forint és 600 pont. Hozzátette: ráadásul az állampapírok hozama jelenleg kockázatosan sok - 8 százalékpont - és egy nagyobb eladás az árfolyamok újabb emelkedéséhez vezethet.
 
Tukacs István ugyanakkor leszögezte: ez nem egy tudatos gazdaságpolitika eredménye, hanem az "elmúlt másfél év gazdasági sodródásáé".
Az MSZP éppen ezért felszólítja a kormányt, hogy stabilizálja a gazdaságpolitikáját: alkosson kiszámítható gazdasági jogrendszert és pénzügyi rendszert, ne "kockáztassa a költségvetést ötletszerű kiadásokkal" és teremtsen igazságos adórendszert.
 
Tukacs István elmondta még: a 2012-es "sérülékeny és borulékony" költségvetést újra kell tervezni még elfogadása előtt, mivel a gazdasági növekedés és az infláció várt mértéke sem teljesül és a költségvetés tervezésekor kalkulált euró-árfolyam is jelentősen alacsonyabb a jelenleginél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!