Gazdaság

2011.11.24. 06:07

Mennyit ér ma az, ami magyar?

Tihany - A hungarikumok jelentőségét vizsgálják ezen a hétvégén a településen. Az elméleti alapvetést gyakorlati bemutatók, szórakoztató programok követik.

Varga Ibolya

Törvényt alkotnak a magyar értékekről. Ebben határozzák meg a kereteket, melyek országunk hagyományos ételeit, viseleteit, természeti és épített értékeit, ételeit, szokásait rögzítik, mindent, ami a magyarokra jellemző és védendő érték.

A Németh László Művelődési Házban pénteken 15 órakor kezdődik a törvénnyel kapcsolatos konferencia.  Dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, a hungarikumtörvény egyik alkotója szól a jogaszabály jelenlegi állapotáról. Az értékek gyűjtésének folyamatát ismerteti két másik országgyűlési képviselő: Bartos Mónika és  Birinyi József. A herendi porcelán már elfoglalta helyét a hungarikumok között, a konferencián  megyénket jellemző más értékeket is megismerhetünk.

A tanácskozás után Papp Róbert, a Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem tulajdonos-vezetője mutatja be és kóstoltatja Tihany jellegzetes  termékeit. Szombaton ismert személyiségek csapatai egy-egy előre levágott, mázsás súlyt meghaladó méretű disznót dolgoznak fel gyakorlott szakácsok és hentesek segítségével. A munka ideje alatt a hagyományőrző együttesek szórakoztatják a közönséget. Vasárnap hurkát és kolbászt kínálnak a vendégeknek. Szombaton és vasárnap folyamatosan bemutatót és vásárt szerveznek a környék magyar termékeiből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!