2011.11.24. 06:07
Mennyit ér ma az, ami magyar?
Tihany - A hungarikumok jelentőségét vizsgálják ezen a hétvégén a településen. Az elméleti alapvetést gyakorlati bemutatók, szórakoztató programok követik.
Törvényt alkotnak a magyar értékekről. Ebben határozzák meg a kereteket, melyek országunk hagyományos ételeit, viseleteit, természeti és épített értékeit, ételeit, szokásait rögzítik, mindent, ami a magyarokra jellemző és védendő érték.
A Németh László Művelődési Házban pénteken 15 órakor kezdődik a törvénnyel kapcsolatos konferencia. Dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, a hungarikumtörvény egyik alkotója szól a jogaszabály jelenlegi állapotáról. Az értékek gyűjtésének folyamatát ismerteti két másik országgyűlési képviselő: Bartos Mónika és Birinyi József. A herendi porcelán már elfoglalta helyét a hungarikumok között, a konferencián megyénket jellemző más értékeket is megismerhetünk.
A tanácskozás után Papp Róbert, a Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem tulajdonos-vezetője mutatja be és kóstoltatja Tihany jellegzetes termékeit. Szombaton ismert személyiségek csapatai egy-egy előre levágott, mázsás súlyt meghaladó méretű disznót dolgoznak fel gyakorlott szakácsok és hentesek segítségével. A munka ideje alatt a hagyományőrző együttesek szórakoztatják a közönséget. Vasárnap hurkát és kolbászt kínálnak a vendégeknek. Szombaton és vasárnap folyamatosan bemutatót és vásárt szerveznek a környék magyar termékeiből.