Gazdaság

2012.01.16. 10:59

Listák és elbocsátások hete a közigazgatásban

Országosan 6 ezer 719 embert küldenek el a közigazgatásból szerdáig. Konkrét információk hiányában latolgattunk: vajon hányan mennek?

Napló Online

Sokakat sokkolt a múlt szerdai hír, miszerint egy kormányhatározat értelmében egy hét alatt 6 ezer 719 embertől válnak meg a közigazgatásban. Így feltehetően ez a hét a listák és a kirúgások hete lesz. Több helyről is hallani ugyanis, hogy az egyes hivatalok vezetőinek már a nyáron össze kellett állítaniuk az elbocsátandók listáját, amelyek alapján aztán néhány szinttel feljebb feltehetően osztottak-szoroztak, hogy megtudják: ki mennyibe kerül, ha kirúgják.

Nem tudni, egyáltalán  van-e valaki, aki már pontosan tudja, hogy hány embernek  és - kiknek - a talpára kötnek szerdáig útilaput, mindenesetre egy augusztusi, a közigazgatásban dolgozók maximális létszámát tartalmazó kormányhatározatból, illetve a múlt szerdai kormányhatározat mellékletéből sok mindenre lehet következtetni. Például arra, hogy ha a 70 ezer 729 közszolgából 6 ezer 719-et elküldenek, akkor feltehetően a megyékre is érvényes lesz a hozzávetőlegesen 9,5 százalék körüli elbocsátási arány.

A kormányhivatalokból országosan összesen 2343 főt bocsátanak el. A kormányhatározat melléklete szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól 577, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól 21, a Magyar Államkincstártól 243, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól 172, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálatától 54, a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól 19, a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségektől 236   embert küldenek el. Ezekből az adatokból is jelentős számú vasi közszolga állásvesztésére következtethetünk.

És hogy hány embert  küldenek el a megyei kormányhivataltól? Lesznek-e közöttük földhivatali, szociális- és gyámhivatali, növény- és talajvédelmi, erdészeti, földművelésügyi, munkaügyi, fogyasztóvédelmi, ÁNTSZ-es, élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi, munkavédelmi, egészség- és nyugdíjbiztosítási szakemberek? A listákat már biztosan elővették, és szerdáig ez is kiderül.

Először vágnak, aztán mérnek

Így kommentálta a kormánydöntést a közigazgatásban dolgozók érdekképviselete. Félő azonban, hogy a vágás utáni méricskélést szemöldökráncolás követi majd, mert nem lesz annyi ember, amennyi a feladatok ellátásához kell. És kérdés az is, hogy mi lesz az elbocsátottakkal...


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!