Gazdaság

2012.02.14. 14:45

A kamatról nem tárgyalt a monetáris tanács

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi ülésén áttekintette a gazdasági és pénzügyi folyamatokat.

MTI

A monetáris tanács legutóbbi, január 24-i ülésén változatlanul 7 százalékon hagyta az alapkamatot. Simor András, a jegybank elnöke a januári ülés után arról számolt be, hogy szoros szavazással döntött a testület a 7,0 százalékos jegybanki alapkamat tartása mellett, szavazásra még egy javaslat szerepelt, az 50 bázispontos emelés.

A február 28-i kamatdöntésre hatással lehet a KSH kedden kiadott jelentése, amely szerint a 12 havi infláció januárban 5,5 százalék volt.

Ugyanakkor az inflációs adat ismeretében az MTI által kedden kérdezett elemzők, Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója és Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője egyaránt a 7 százalékos kamat tartását tartja valószínűnek. Forián Szabó Gergely véleménye szerint a jegybanki alapkamat emelése a jelenlegi forintárfolyam mellett nem valószínű, a friss inflációs adatok tükrében azonban a csökkentésről sem időszerű gondolkodni. Suppan Gergely úgy vélte, hogy MNB egyelőre nem csökkentheti az alapkamatot, amire csak az IMF/EU hitelmegállapodás megkötése után kerülhet sor, amennyiben a stabilitási kockázatok és az országkockázati felár jelentősen mérséklődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!