Gazdaság

2012.02.23. 10:29

Hogyan élünk meg 47 ezerből?

Megyei körkép - Közfelháborodást keltett olvasóink körében is a politikai nyilatkozatháborúk középpontjába került mondás: miszerint jól meg lehet élni 47 ezer forintból.

Munkatársainktól

Közben kiderült, Matolcsy György  gazdasági miniszter a közmunkaprogramban részt vevők fizetése kapcsán nem pontosan ezt mondta. A jegyzőkönyv szerint a miniszter arról beszélt: a Start munkaprogramban részt vevő 205 ezer ember 47 ezer forintos tényleges bért kap majd, ami "kifejezetten szerény, de biztonságos megélhetés felé vezeti azokat, akik korábban 28 500-ból, rejtélyes módon, de meg tudtak élni." Ez valóban egy kicsit más, de azért marad a kérdés, meg lehet-e élni havi 47 ezer Ft-ból? Vagy ami még gyakoribb a bruttó 93 ezer minimálbérből? Jó, ehhez hozzájön még a családi pótlék és ilyen-olyan támogatás, ha jut az önkormányzatok egyre üresebb kasszájából. De azért az emberben felmerül a kérdés, ha valaki nyolc órában dolgozik, miért nem fizetnek érte annyit, hogy abból tisztességesen megéljen?

Költői a kérdés? Lehet. Mindenesetre több olyan anyával is beszélgettünk, akik havi százezer forint körüli összegből igyekeznek szorgalommal, tehetséggel, iparkodással elsejétől elsejéig kiegyensúlyozni a családi költségvetést, egy vagy két gyerekkel. Talán nem is kell mondani, váratlan kiadás esetén az idegösszeomlás határán. A nevük közlésébe nem egyeztek bele, mert őrzik a méltóságukat. A lakás rezsije fűtéssel, villannyal, tv- és internet előfizetéssel, vízzel, szemétszállítási díjjal minimum havi 55 ezer forint, plusz buszbérlet, netalán benzin, egy nagybevásárlás és volt pénz, nincs pénz. A városiak mehetnek a parkba füvet legelni, a falusiak szerencséje, ha van kertjük és tartank állatokat.

Ha megnézzük a mellékelt infografikát, amely bemutatja országonként, hogy mennyi a minimálbér az Európai Unióban, abból is látványosan kiderül, magyar ember csodákra képes. Mi 290 euróból újratermeljük magunkat és a családunkat, miközben ugyanehhez egy luxemburginak 1700 euróra, egy görögnek vagy spanyolnak 700-800 euróra van szüksége, pedig náluk még fűteni sem kell! Még a visegrádi országok között is olcsójánosoknak számítunk. Szóval, annak ellenére, hogy háromszorosára nőtt a magyar minimálbér euróban számított értéke 1999 óta, azért messze vagyunk attól, hogy jól éljünk, pláne 47 ezerből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!