Gazdaság

2012.02.14. 06:28

Kilenc EU-tagállamot minősített le a Moody's

Kilenc EU-tagállam - köztük nyolc euróövezeti tagország - adósosztályzatát, illetve besorolásainak kilátását rontotta kedden a Moody's Investors Service, egyebek mellett arra a véleményére hivatkozva, hogy egyre gyengülnek Európa makrogazdasági kilátásai, és ez veszélyezteti a takarékossági programok végrehajtását.

MTI

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja egyben közölte, hogy az euróövezeten kívüli közép- és kelet-európai országokra az "ingatag" piaci kondíciókból és a gyenge makrogazdasági kilátásokból háruló hitelképességi hatásokat az idei első félév során szintén megvizsgálja.

A Moody's kedd hajnalban, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy Ausztria, Franciaország és Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - lehetséges legjobb, "Aaa" szuverén besorolásainak kilátását az eddigi stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra módosította.

A cég emellett hat euróövezeti tagállam, Olaszország, Málta, Portugália, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország adósosztályzatait visszaminősítette, és mindegyik új osztályzatra szintén negatív kilátást hagyott érvényben.

Portugália besorolását a Moody's a már mélyen spekulatív "Ba3" - a többi hitelminősítő osztályzati módszertanában "BB mínusz"-nak megfelelő - szintre süllyesztette. Ez az adósosztályzat két osztattal gyengébb a cég által Magyarországra érvényben tartott "Ba1" minősítésnél.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's január közepén ugyancsak kilenc EU-tagállamot minősített le - ezek mindegyike euróövezeti tagország volt -, arra a véleményére hivatkozva, hogy az addig hozott válságintézkedések nem elégségesek a valutaunió pénzügyi problémáinak kezeléséhez.

Az S&P a januári tömeges osztályzatrontás keretében megvonta a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást Franciaországtól - a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól - és Ausztriától, Portugáliának Magyarországénál szintén gyengébb, nem befektetési ajánlású besorolást adott.

A Moody's az általa kedd hajnalban bejelentett osztályzat- és kilátásrontásokat azzal a véleményével indokolta, hogy bizonytalanok az euróövezeti költségvetési és gazdasági keretek intézményi reformjainak kilátásai, és a válságkezelésre rendelkezésre álló források is.

A cég szerint mindemellett Európa makrogazdasági kilátásai is egyre gyengébbek, és ez veszélyezteti a nemzetgazdasági szintű takarékossági programok, valamint a versenyképesség javításához szükséges szerkezeti átalakítások végrehajtását.

A hitelminősítő a besorolás- és kilátásrontások fő okai között említette azt a hatást, amelyet véleménye szerint ezek a tényezők továbbra is gyakorolni fognak a piaci bizalomra.

A Moody's szerint változatlanul jelentős a kockázata a máris "(piaci) stressznek kitett" szuverén adósok és bankok finanszírozási kondícióiban bekövetkező további sokkoknak.

A cég elemzése szerint ezek a tényezők különböző mértékben ugyan, de mindegyik európai államadós hitelképességét korlátozzák.

Az osztrák "Aaa" besorolás kilátásának negatívra rontásához fűzött indoklásában a Moody's kiemelte, hogy az osztrák államra komoly potenciális jövőbeni kötelezettségeket róhat a viszonylag nagyméretű bankszektor, és különösen az osztrák bankok kitettsége a közép-, a kelet- és a délkelet-európai térségben.

A hitelminősítő idézi az osztrák bankfelügyelet adatait, amelyek szerint az osztrák bankszektor közép-, kelet- és délkelet-európai kitettsége tavaly szeptemberben 225 milliárd euró - az éves osztrák GDP-érték 75 százaléka - volt.

A Moody's közölte, hogy Ausztria szuverén adósbesorolása egy fokozattal "Aa1"-re romolhat, ha az osztrák bankrendszer további érdemi állami támogatásra szorulna.

A cég kedd hajnalban ugyanakkor megerősítette az euróövezeti pénzügyi mentőrendszerre (EFSF) érvényben tartott, átmeneti jellegű "(P)Aaa" besorolását stabil kilátással. Ezt a Moody's azzal indokolta, hogy az EFSF "Aaa" szuverén osztályzatú garanciavállalói közül egyik sem veszítette el e lehetséges legjobb államadósi minősítését.

A Standard & Poor's a múlt hónapban egy fokozattal "AA plusz"-ra süllyesztette a pénzügyi stabilitási eszköz hosszú futamú osztályzatát a lehetséges legjobb "AAA"-ról, miután előzőleg két nagy EFSF-garanciavállaló eurótagállamtól - Franciaországtól és Ausztriától - is megvonta az "AAA" szuverén adósbesorolást.

A Moody's Investors Service által kedd hajnalban bejelentett osztályzat- és kilátásmódosítások:

Ausztria: az "Aaa" osztályzat kilátása negatívra romlik;
Franciaország: az "Aaa" osztályzat kilátása negatívra romlik;
Olaszország: leminősítve "A3"-ra "A2"-ről, negatív kilátással;
Málta: leminősítve "A3"-ra "A2"-ről, negatív kilátással;
Portugália: leminősítve "Ba3"-ra "Ba2"-ről, negatív kilátással;
Szlovákia: leminősítve "A2"-re "A1"-ről, negatív kilátással;
Szlovénia: leminősítve "A2"-re "A1"-ről, negatív kilátással;
Spanyolország: két fokozattal leminősítve "A3"-ra "A1"-ről, negatív kilátással;
Nagy-Britannia: az "Aaa" osztályzat kilátása negatívra romlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!