Gazdaság

2012.02.28. 20:46

Őrzik a hagyományokat

Balatonakali - Müller István, a borút egyesület titkára, a megyei szőlészettel és borászattal foglalkozó rendezvények ötletgazdája, kivitelezője vezette a gazdafórumot.

MTI/AP

Az elmúlt hétvégén már másodszor szervezte meg  szőlészeknek és borászoknak a gazdafórumot a Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület. A szervezetet alig másfél éve jegyezte be a Veszprém Megyei Bíróság  - mondta el egyebek között Nagy Imre, az egyesület elnöke. Célul tűzték ki, hogy ápolják a környéken a szőlő- és a mandulatermesztés hagyományait és megőrzik  az Akali határában található, építészeti szempontból is értékes pincéket, présházakat. Pályázatot írtak ki a térségben olyan  pincéknek és présházaknak, melyekben ilyen jellegű tevékenységet is folytatnak, és lehetőleg az épület környékén megtermett szőlőt dolgozzák fel. A pályázatra március elejéig lehet jelentkezni a polgármesteri hivatalban, a díjakat a hónap végén megtartandó Akali bor napja mandulavirágzáskor című programjukon adják át a legjobbaknak.  Ebben az évben is kapcsolódnak a gasztronómiai hetekhez, melyen egy-egy pohárka fröccsöt ajánlanak fel az éttermek vendégeinek. Ősszel ismét megszervezik a nagy sikerű  murcifesztivált.

A tavalyi évjáratú szőlőről és a rügyvizsgálatok eredményéről Németh Csaba, a Pannon Egyetem Agrártudomá-nyi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének intézeti mérnöke tartott előadást. A tavalyi év rendkívül száraz volt, de az időjárás kegyeltjei mégis a szőlészek voltak, mert amikor már kezdtek meghalni a szőlőtőkék, akkor esett az eső. Igaz, hogy ez idegenforgalmi főszezonban volt és elriasztotta az üdülővendégek egy részét, de aki maradt, az kóstolgathatta a helyben készített finom borokat. A szüret ideje ugyancsak száraz volt, ideális a szőlő betakarításához. A badacsonyi kutatóintézetben és a Budapesti Corvinus Egyetem borászati tanszékén egyaránt vizsgálták, hogy árt-e a bornak a harlekinkatica, mely nagy tömegben fordult elő és jócskán bekerült a mustba. A vizsgálatok szerint a borban nem érezhető a rovar jellegzetesen keserű íze. A februári kemény fagyok ellenére jók a rügyvizsgálati eredmények, kevés területen kell félni attól, hogy alacsony a rügytermékenység. A végleges adatokat az intézet március 30-i hagyományos  metszési bemutatóján ismertetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!