Gazdaság

2012.02.10. 06:20

Remény a devizahitelesknek! Hatvan hónapnyi haladék

Megyei körkép - A kormány szerdai ülésén elfogadta az árfolyamgát intézményének módosítását a Bankszövetséggel tavaly decemberben kötött megállapodás szerint.

Varga Ibolya

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a  deviza alapú jelzáloghitel-adósok, valamint a deviza alapú lízingszerződéssel rendelkezők az idei év végéig kezdeményezhetik az árfolyamvédelmi rendszerbe való belépést. Az árfolyamrögzítést 60 hónapig, de legfeljebb 2017. június 30-ig biztosítják. Így az egyes devizák árfolyam-ingadozása nem  hat a jelentősen csökkentett havi törlesztőrészletekre.   A havi törlesztőrész- let árfolyamgát feletti részének kamattörlesztésre eső hányadát a hitelező és az állam megtéríti, így a gyűjtőszámlára csak a tőketörlesztés árfolyamkülönbözete kerül. Az adósnak a gyűjtőszámlán esetlegesen felhalmozódó hitelösszeget 2017 júliusától kell visszafizetnie  havi törlesztőrészletekben. A törvényjavaslatot a kormány még ezen a héten benyújtja az Országgyűlésnek, és a törvény hatálybalépését követően az ügyfelek jelezhetik a programba való belépési szándékukat. 


   
A most bejelentett lehetőség újdonsága,  hogy a lízingesek is segítséget kaphatnak, de a devizában törlesztő devizahitelesek nem.  A kabinet számításai szerint az árfolyamrögzítéssel az átlagos adós 59 ezres törlesztője 41 ezer forintra csökkenhet. A kedvezményes törlesztésre áprilistól az  idei év végéig lehet jelentkezni. A közszféra dolgozóit a bankok soron kívül bírálják el, és egyszeri, vissza nem térítendő támogatást is kapnak az államtól július 1-jéig, ami 10 milliárdos költségvetési kiadást jelent. A dokumentum szerint  az  árfolyamrögzítés 60 hónapja alatt a 300-450 ezer érintett kamattámogatása 103-154 milliárd forintos költségvetési kiadást jelent.

Új remény a devizahiteleseknek a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület főtitkára szerint. Kovács László  elmondta: a devizahitelesek kilátásait javította az, hogy Lázár János,  Hódmezővásárhely polgármestere országgyűlési képviselő, frakcióvezető is vitába keveredett  az egyik bankkal. Végre megváltozhat a korábbi helyzet, melyben a politikai akarat hiánya miatt a  Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) mint a jogi igazságosság legfőbb őre jelentős önmérsékletet tanúsított a bankokkal szemben azzal a felkiáltással, hogy bármilyen mélyreható intézkedése megrendítené a banki rendszer működését, ezért kerülte a pénzintézetekkel a konfliktusokat.


Eddig végtörlesztések

A Portfolio.hu adatai szerint   141 976 hitelszerződést zártak le a végtörlesztéssel a háztartások. Mivel egy ügyfél több hitelt is végtörleszthetett, az érintett devizahitelesek száma ennél kisebb. Piaci árfolyamon számolva 1073,7 milliárd forintnyi deviza-jelzáloghiteltől szabadultak meg január végéig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!