Gazdaság

2012.02.16. 05:54

Száznál is több bankot minősíthet le a Moody's

Száznál több európai bankra jelentett be negatív hitelminősítői lépést csütörtökön a Moody's Investors Service, arra a véleményére hivatkozva, hogy az euróövezeti válság kedvezőtlen és elhúzódó hatásai "nagyon nehéz" működési környezetet teremtenek az európai bankok számára.

MTI

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja csütörtök hajnalban, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban közölte, hogy a felülvizsgálatok 16 európai ország összesen 114 pénzintézetét érintik.

A Moody's az okok között felidézi, hogy az euróövezeti országok romló hitelképessége miatt a hét elején kilenc EU-tagállam - köztük nyolc euróövezeti tagország - adósosztályzatait, illetve besorolásaik kilátását rontotta.

A csütörtök hajnalban bejelentett banki intézkedések azonban sokkal szélesebb körűek, olyan országok bankrendszereire is kiterjednek, amelyeket a két nappal ezelőtti szuverén felülvizsgálatok nem érintettek, és nem is csak EU-tagállamok bankjairól van szó.

A Moody's részletes felsorolása szerint az intézkedés - a bankok bejegyzett székhelye alapján - nyolc osztrák, egy belga, nyolc dán, egy finn, tíz francia, hét német, 24 olasz, egy luxemburgi, hat holland, egy norvég, hat portugál, négy szlovén, 21 spanyol, öt svéd, két svájci és kilenc brit bankra terjed ki.

A hitelminősítő egy-egy bank esetében többféle mutatót is felülvizsgálat alá vett. A cég összesítése szerint 99 esetben az érintett bankok önálló hitelprofil-megítélése került leminősítési vizsgálat alá, 109 pénzintézetnél ugyanilyen felülvizsgálat alá vette a cég a hosszú futamidejű adósságok és bankbetétek besorolását is, 66 bank esetében pedig mindemellett a rövid távú osztályzatokra is leminősítési felülvizsgálatot kezdett.

A Moody's közölte, hogy e felülvizsgálatok során a nehéz európai működési kondíciók által az érintett bankok hitelprofiljára gyakorolt hatást fogja vizsgálni. A hitelminősítő szerint Európában a jelenlegi környezetet piaci felfordulás és romló, bizonytalan gazdasági kilátások jellemzik, ráadásul számos országban a gyengülő szuverén hitelképesség is súlyosbítja e negatív jelenségeket.

A Moody's hasonló folyamatokra hivatkozva a hét elején bejelentette, hogy Ausztria, Franciaország és Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "Aaa" szuverén besorolásainak kilátását az addigi stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra módosította.

A cég emellett hat euróövezeti tagállam - Olaszország, Málta, Portugália, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország - adósosztályzatait visszaminősítette, és mindegyik új osztályzatra szintén negatív kilátást hagyott érvényben.

A Moody's ezeket a szuverén osztályzat- és kilátásrontásokat azzal a véleményével indokolta, hogy bizonytalanok az euróövezeti költségvetési és gazdasági keretek intézményi reformjainak kilátásai, és a válságkezelésre rendelkezésre álló források is.

A cég szerint mindemellett Európa makrogazdasági kilátásai is egyre gyengébbek, és ez veszélyezteti a nemzetgazdasági szintű takarékossági programok, valamint a versenyképesség javításához szükséges szerkezeti átalakítások végrehajtását.

A Moody's szerint ezek a tényezők különböző mértékben ugyan, de mindegyik európai államadós hitelképességét korlátozzák.

Az osztrák "Aaa" besorolás kilátásának negatívra rontásához fűzött indoklásában a Moody's kiemelte, hogy az osztrák államra komoly potenciális jövőbeni kötelezettségeket róhat a viszonylag nagyméretű bankszektor, és különösen az osztrák bankok kitettsége a közép-, a kelet- és a délkelet-európai térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!