Gazdaság

2012.03.21. 08:08

Drágulnak a baromfihúsok

Budapest - Három lépésben emelkedik idén nyárig a baromfitermékek ára erősítette meg a lapértesüléseket Földi Péter, a Baromfi Terméktanács szaktanácsadója.

Varga Ibolya

Mint elmondta, az első 5-6 százalékos emelés áprilisban lesz érezhető, a következő 6-8 százalék május közepéig, majd még egy 7 százalék körüli a nyár elején várható. Összességében 18-20 százalékkal drágulnak a baromfitermékek.

Földi Péter kérdésünkre kifejtette: most tulajdonképpen "visszarendeződésről" van szó, mert miközben jelentős mértékben nőttek a baromfitermelés és -feldolgozás költségei, hatásukat a termelők a piacot elárasztó olcsó áruk generálta versenyben nem tudták érvényesíteni. A hazai baromfitermékek nettó átadási árai az elmúlt három-négy évben jelentős mértékben nem változtak, az utolsó egy-két évben pedig csökkentek, úgy, hogy a fogyasztói árak sem emelkedtek. Jelenleg uniószerte baromfihúshiány tapasztalható, amiben közrejátszik az észak-afrikai arab országok termelési kapacitásainak csökkenése, s ez a változás lehetőséget teremt a költségkövető áremelésre. Az exportpiacokon már sikerült 10-15 százalékkal magasabb árakat érvényesíteni, ezt követi a hazai piacon a nyár elejéig a három lépésben végrehajtandó áremelés.

Földi Péter az áremelés indokaiként az energia és a takarmányok árának drágulásán kívül az idei kötelező béremelések hatásait említette. Arra a kérdésre, hogy nem tartanak-e a fogyasztás visszaesésétől, a szakértő kifejtette: korántsem biztos, hogy a fogyasztói árakban is ilyen mértékű emelkedést tapasztalunk majd, a kereskedők a keresletnek megfelelően formálják az árakat. Az áremelés a hazai piacon meghatározó csirketenyésztőket és -feldolgozókat hozza a korábbi hátrányosnál kedvezőbb helyzetbe. A pulyka-, kacsa-, libatermékek árai lényesen nem emelkednek - tette hozzá.

Bennünket, fogyasztókat legfeljebb az vigasztalhat, hogy a baromfi még így is olcsóbb marad, mint a sertés- vagy a marhahús. Mivel a hazai háztartások többsége az idén minden eddiginél takarékosabb gazdálkodásra kényszerül, az könnyen megjósolható, hogy sláger lesz a far-hát és csirkenyak. A jövőben több fogy majd az olcsóbb baromfitermékekből, a pulyka- és a csirkemell pedig jó áron elkel majd külföldön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!