Gazdaság

2012.03.01. 17:45

Ne zabáljuk fel a jövőnket!

Veszprém - Az ifjúsági szálláshelyek üzemeltetői és más szállásadók megdöbbenéssel fogadták a Balatoni Szövetség (BSZ) fellépését a középiskolás-turizmus megadóztatásáért.

MTI/AP

Mint lapunkban olvashatták, a régió településeit tömörítő szervezet füredi ülésén fogadták el dr. Balázs Árpád siófoki polgármester kezdeményezését.

Jelenleg - az európai szokásoknak megfelelően - nálunk is csak a 18 esztendősnél idősebbektől lehet adót kérni az eltöltött vendégéjszakák után. Siófok vezetőjének a javaslatot indokoló levele szerint "ez a korosztály alkohol- és drogmámorban tör-zúz, tönkreteszi az üdülőhely hírnevét, a köz- és magántulajdonban is jelentős kárt okozva... és mindezt az állam által garantált adómentesség mellett tehetik". Szerinte az adóval befolyásolni lehetne a településre érkező fiatalok számát, és egyúttal jelentős bevétel is származhatna belőlük.

A BSZ közgyűlésén is több hozzászóló úgy vélte, nem szabad a szövetség nevét adni egy ilyen kezdeményezéshez. Miklós Tamás révfülöpi polgármester szerint rendkívül rossz üzenete lenne, ha akkor tennének pluszterhet erre az egyébként is nehéz helyzetben lévő rétegre, amikor inkább ide kellene csalogatni őket, amikor a középiskolások külföldre utazását közpénzből támogatjuk. Vele szemben dr. Bóka István füredi polgármester úgy vélte, meg kellene adni az önkormányzatoknak az adókivetés lehetőségét, de szerinte is csak úgy, hogy helyileg ne legyen kötelező az adó bevezetése. A bevezetést ellenző Koncz Imre balatonakali polgármester szerint nem sokat jelentene a választhatóság. Az önkormányzatok finanszírozásának új rendszerében az állam ezzel már bevételi lehetőségként számolna, és a ki nem használása miatt csökkenthetné a településnek adott központi juttatást.

A megkérdezett szolgáltatók mindegyikét megdöbbentette a kezdeményezés.

- Nálunk a sátrazó fiatalok szállásdíját még a főszezonban is egyharmados teherrel növelné az adó. Őrülten sok pénz valódi szolgáltatás nélkül. Sok önkormányzat megtapasztalhatta, milyen jól fogadta a nyaralóközönség az ingyenes strandokat, parkolókat. Most az ellenkezőjét akarjuk tenni?! Éppen akkor akarunk új adóval gátat emelni a legfontosabb korosztály elé, amikor leginkább ide kellene csalogatni őket?! - fakadt ki Tóthné Keller Csilla, az almádi Yacht kemping üzemeltetője.

Hasonlóan látja Bartos Csaba, egy gyermektáborokat és ifjúsági szállót üzemeltető vállalkozás vezetője is.

- Ez a korosztály rendkívül költségérzékeny. A korábban szinte általános háromnapos kirándulások helyett ma már csak két napra érkeznek. Ha bevezetik az adót, elüldözhetjük a maradék fiatal vendéget is. Sok olyan szolgáltató lesz, akinek tavasszal még annyira sem éri meg kinyitni, mint eddig. Ha ők  zárva  maradnak, az továbbgyűrűzik az egész idényre, szezonhosszabbítás helyett szezoncsonkítást, csökkenő bevételeket eredményezne a fiatalok megadóztatása.

A Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum forgalmának több mint egyharmadát jelenti ez a korosztály  mondja Bogó Ágnes ügyvezető.

- Egy ilyet én ifjúságellenes lépésnek tartanék, de magunkkal is kiszúrnánk, hiszen elüldöznénk a jövő turistáit. Amikor fiatal szülő voltam, sorba álltam a banánért, de nem ettem el a gyerekek elől, most sem szabad felzabálnunk a jövőt a fiatalok elől - fogalmaz. Szerinte a siófoki önkormányzat oldja meg másképp a fegyelmezési gondjait.

- Nálunk sohasem voltak ilyen problémák. Ott is tartsanak rendet odafigyeléssel, jó programokkal, ne adóval büntessék a fiatalokat, ráadásul másokat is terhelve vele. Külföldön inkább támogatják a fiatalok üdülését, ahogy régen nálunk is tették. Erről kellene példát vennünk. Sokkal hasznosabb lenne.

 

Az önkormányzatok jól járnának?

A Balatonnál az ifjúsági szállásokon és az olcsóbb kempinghelyekért 1000-1900 forintot kell fizetni egy éjszakára a szállásért. Az üzemeltetők már évek óta nem emelnek árat, mert a fogyasztók nem bírnák el. Az idegenforgalmi adó települések és az időszak szerint 320-440 forint között változik. Az adó mértéke így egyes helyeken, illetve időszakokban akár a szálláshely árának a 40 százaléka is lehet. Az önkormányzat az állami kiegészítéssel néhol közel ugyanannyit kapna, mint a szálláshely teljes bevétele. Persze, csak amíg be nem zár a szálláshely, illetve jön vendég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!