Gazdaság

2012.03.13. 09:51

Nem ajánlott a ciprusi befektetés

Megvonta Ciprustól a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot kedden a Moody's Investors Service, a ciprusi bankrendszer görögországi kitettségéből eredő költségvetési és piaci bizalmi kockázatokkal indokolva a lépést.

MTI

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja kedden Londonban bejelentette, a ciprusi kormánykötvény-besorolást egy fokozattal, az eddigi "Baa3"-ról "Ba1" szintre rontotta, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A "Ba1"-es besorolás a befektetésre már nem ajánlott kategória felső széle.

A Moody's jelenleg Magyarországéval azonos osztályzati szinten tartja nyilván a hosszú futamidejű ciprusi szuverén kötvénykötelezettségeket.

A cég kedden a rövid futamidejű ciprusi államadósságot is a befektetésre nem ajánlott sávba sorolta vissza, az eddigi "Prime-3" helyett "Not Prime" (nem elsőrendű) minősítést megállapítva ezekre a kötelezettségekre.

A Moody's a leminősítésekhez fűzött elemzésében az indokok közül kiemelte annak fokozott kockázatát, hogy a ciprusi kormány esetleg újból a bankrendszer pénzügyi kisegítésére kényszerül a ciprusi bankok görögországi kitettségei miatt, és ennek hatása lehet a ciprusi kormány saját pénzügyi erejére is.

A hitelminősítő szerint a bankszektorbeli aggodalmak - valamint a szélesebb körű európai makrogazdasági és intézményi kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságok - valószínűleg hatással lesznek a Ciprus iránti piaci bizalomra is. Ciprus már eddig is veszített nemzetközi adósságpiaci hozzáféréséből, és jelentős az esélye a finanszírozási kondíciókban bekövetkező további sokkoknak az állam és a helyi bankok esetében egyaránt - áll a Moody's keddi londoni elemzésben.

Ciprus a harmadik euróövezeti ország, amely a nemzetközi hitelminősítőknél elveszíti befektetésre ajánlott államadós-osztályzatait.

Görögországra mindegyik hitelminősítő immár részleges nem törlesztői besorolást tart érvényben az adósságátrendezési program nyomán, Portugáliát pedig a Moody's és a Standard & Poor's a múlt hónapban a Moody's által Ciprusnak most megadott spekulatív osztályzatnál is több fokozattal gyengébb szintre sorolta vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!