Gazdaság

2012.04.05. 11:52

FAO: tovább emelkedtek a globális élelmiszerárak

Márciusban árnyalatnyit tovább emelkedtek a globális élelmiszerárak az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett adatai szerint.

MTI/Reuters

A FAO élelmiszerár-indexe - amit a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának változása alapján számolnak ki minden hónapban - 215,9 pont volt márciusban, a februári felülvizsgált 215,4 pontot követően.

Februárban ennél nagyobb mértékű volt a drágulás, akkor az index 2,6 ponttal volt magasabb, mint januárban.

Ugyanakkor a globális élelmiszerárak most alacsonyabbak, mint a tavaly februári csúcs idején: akkor a mutató rekordot döntött, 238 pont volt, a gabonafélék drágulása miatt.

Az áraknak a tavalyi második félévben tapasztalt folyamatos csökkenése ellenére 2011-ben a mutató átlagosan 228 pont volt, a legmagasabb azóta, hogy a FAO 1990-ben elkezdte az index jegyzését. Az előző csúcs 2008-ban volt, amikor a mutató átlagosan 200 pontot ért el, és éhséglázadások törtek ki számos fejlődő országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!