Gazdaság

2012.06.27. 16:45

Párbeszéd és együttműködés - Német-magyar konferencia kezdődött Veszprémben

Veszprém – A gazdasági együttműködés további lehetőségei, a válságkezelés tapasztalatai egyaránt szóba kerültek a "Bakony-Balaton német-magyar konferencia a gazdaságról, tudományról, turizmusról és vidékfejlesztésről" című eszmecserén.

Tremmer Tamás

A magyar-német kapcsolatok Szent István királyunkkal és Bajor Gizellával kezdődtek, nem csak húszéves múltra tekintenek vissza. A balatoni térség felzárkóztatását a zászlajára tűző, 1988-ban alakult Észak-balatoni Polgári Klub ezért először Németország felé fordult, amikor kitárta "kapuit". Mindezt Belinszky Katalin, a klub elnöke mondta, amikor megnyitotta az általuk szervezett konferenciát. A kétnapos tanácskozásnak – stílszerű módon – a veszprémi Gizella Hotel biztosított méltó helyszínt. A főszervező hozzátette, a múltra építkezve a jelenben, de jövőorientáltan kell ápolni kapcsolatainkat.

A konferencia megnyitója kapcsán a magyar közigazgatás átalakításáról, a bürokrácia csökkentése irányába tett lépésekről tájékoztatott Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Dr. Kardeván Endre, Vidékfejlesztési Minisztérium, élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára megoldott állategészségügyi problémákról, élelmiszerhigiéniáról beszélt.

Gabriel A. Brennauer, a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgatója azt mondta, a rendszerváltás óta lenyűgöző pályát futott be hazánk, amit a németek különös figyelemmel kísérnek. Magyarországon ma négyezer érdekeltségű német vállalat, vállalkozás működik, amelyek összesen 300 ezer embernek adnak munkát.

A szerdán kezdődött kétnapos konferencián gazdasági-, turisztikai-, tudomány, kutatás-fejlesztés-, valamint vidékfejlesztési szekcióban folyt a munka vezető szaktekintélyek, döntéshozók és alkalmazók, vállalatvezetők részvételével, így például dr. Kovács Árpád (a Költségvetési Tanács elnöke) és Bod Péter Ákos (az MNB volt elnöke) részvételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!