Gazdaság

2012.07.11. 05:58

Magyarország az egyik legolcsóbb az EU-ban?

Megyei körkép - Magyarország a negyedik legolcsóbb európai uniós ország volt tavaly az EU statisztikai hivatalának honlapján közölt adatok szerint. A saját tapasztalat ennek némiképp ellentmond.

Tremmer Tamás

Meglepő adatokat tett közé a minap az EU statisztikai hivatala, az Eurostat. Eszerint a fogyasztói árak uniós átlagát száz százaléknak alapul véve a legolcsóbb ország Bulgária volt 51 százalékkal. A második és a harmadik helyen 60 százalékkal Lengyelország és Románia állt, majd Magyarország következett 64 százalékkal. Mit mondhatunk erre?! Legfeljebb annyit, a saját tapasztalat ennek némiképp ellentmond.

Az egyes kategóriákat tekintve az élelmiszerek és nem alkoholos italok Bulgáriában voltak a legolcsóbbak, a második helyen Románia, a harmadik helyen Lengyelország található. A negyedik helyen Magyarország és Szlovákia volt egyaránt 83 százalékkal. Az alkoholos italok és dohánytermékek tekintetében a legolcsóbb Magyarország volt tavaly (63 százalékkal), megelőzve Bulgáriát, Romániát, Lengyelországot. Úgy tűnik, nem véletlen emlelgetik hazánkban folyamatosan a jövedéki adó mértékét...

A ruházati termékek árát tekintve a legolcsóbb Bulgária volt 75 százalékkal. A dobogó második helyén Magyarország és Málta állt egyaránt 85 százalékkal. Ez is mintha sántítana. Hacsak nem arra gondoltak a statisztikák készítői, hogy a magyarok döntő részben immár kínai boltokban kénytelenek vásárolnak... Lehet, a turkálók nyomtak sokat a latban.

Az elektromos fogyasztási cikkek árát tekintve Magyarország a középmezőnyben foglalt helyet.

A statisztika nem beszél az élelmiszerek árairól, pedig az emberek ebből vesznek a legtöbbször, s a legtöbbet Ausztriában és Németországban dolgozó magyar vendégmunkások egyaránt arról nyilatkoztak, hogy e téren van némi lemaradásunk. A cukor, a liszt, az étolaj, a tej, és a hús még mindig olcsóbb odakint! A primőrárut is inkább odakint szerzik be, mint idehaza. De a sörből is inkább hoznak, mint visznek magukkal. Barátom amikor elkezdett odakint dolgozni, teli kocsival ment el egy-egy hétre, vitte a felesége által elkészített elemózsiát. Mára kitapasztalta, mit hol kell vásárolni, így megfordult a trend, üres kocsival megy ki, s teli csomagtartóval jön haza – az egész család németországi portékákat fogyaszt, a müzlitől kezdve a paprikán és a húson át egészen a csokiig.

 

Az outlet öltöztet

Ha valaki ragaszkodik a márkás termékekhez, ugyanakkor mindezt szeretné a bolti árnál olcsóbban beszerezni, nem kell mást tennie, mint kocsiba ülni, s felkeresni a környék legnagyobb outlet centrumát, a szomszédos Parndorfban. (Hiába halad jó úton a törökbálinti outlet center, az osztrák árak egyelőre még olcsóbbak.) Ha teli kocsival indulnak útnak, a költségek behozhatók a megtakarításon.

Márkás farmerek, sportcuccok, illatszerek, lábbelik – és még sorolhatnánk – egyaránt a megszokott bolti árnál 10-30 százalékkal olcsóbban beszerezhetők. Ha szerencsés az ember és kifog egy külön akciót, akár a bolti ár 30-40 százalékáért is hozzájuthatunk a keresett termékhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!