Gazdaság

2012.07.20. 05:44

Mi lesz az ajkai bányászattal? - Fórum a jövőért

Ajka - Az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet kezdeményezésére létrejött fórumon arra a kérdésre keresték a választ, hogy miként tartható fenn a bauxitbányászat, megmaradhatnak-e a bányász dolgozók munkahelyei, vagy másik végletként humán katasztrófától kell tartani.

Tóth B. Zsuzsa

A szerdai rendezvénybe bekapcsolódott a Bányászati Szakszervezet. A konzultáción kiderült, milyen feltételek mellett maradhat fenn a hazai hidrátgyártás utolsó fellegvára és az ahhoz kapcsolódó munkahelyek, vállalkozások léte miként biztosított. Minderről Pad Ferenc, a szakszervezet elnöke tájékoztatta lapunkat. Hangsúlyozta, hogy sürgető a téma előtérbe helyezése. Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a feltételeknek finanszírozási oldalon kell teljesülniük.

Mivel nincs olyan finanszírozó, amely a 135 milliárdos büntetés "csak azért is" vizionálása mellett helytáll, és belső forrást csak bizonyos tevékenységek leállításával, munkahelyek esetleges elvesztésével lehetne szerezni, a kormány aktívabb hozzáállására számítanak. A cég helyzetével tényszerűen kellene foglalkozni, racionálisan felmérni, hogy a Mal és a vele dolgozó vállalkozások 20 milliárdos állami bevételt adnak a költségvetésbe évente. A Malnak néhány milliárdos forrásra lenne szüksége, hogy ne kelljen racionalizálnia. Ez az évi 20 milliárdos állami szaldóhoz képest elenyésző szám.

Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű Zrt. igazgatója úgy fogalmazott, hogy amennyiben a Mal a mai termelési szintjét nem tudja tartani, akkor az erőműtől lényegesen kevesebb energiára lesz szüksége, ez pedig ellehetetlenítheti azt. Ősztől még a város távfűtése is veszélybe kerülhet így. Rabi Ferenc, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke a magyar bányászat visszafejlődéséről beszélt, miközben mint mondta, jelentős bauxitvagyon van még az országban, vétek lenne azt kiaknázatlanul hagyni. Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége  elnöke a vegyipar helyzetéről szólt, amelyben szintén jelentős szerepet játszik a timföldgyártás. Schwartz Béla polgármester szerint a város életében fontos szerepe van a cégnek, ha az működésképtelen lenne, számolni kellene elképesztő mértékű munkanélküliséggel, valamint a város költségvetésében is jelentős gondokat okozna. Ékes József országgyűlési képviselő javaslatára a kormányhoz fordulnak a jelenlevők, hogy ismételten foglalkozzon a témával. Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparstratégiáért felelős államtitkár-helyettese vállalta, hogy keresi annak lehetőségét, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter megismerje a Mal stratégiáit és a koncepciók közötti különbséget nemzetgazdasági dimenziókban.

Átminősítés a pénzekért

Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő szerint nincs kizárva - tudományos alátámasztottság esetén - annak lehetősége, hogy természeti katasztrófává minősítsék a vörösiszap-katasztrófát. Akkor jelentős uniós támogatások hívhatóak le a kártérítés és a továbblépés érdekében. Hiba volt, hogy a vörösiszap-bizottság csak a valós szakértőket nem hallgatta meg, most lehet, hogy teljesen más lenne a tényállás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!