Gazdaság

2012.09.20. 14:39

Rekordévet zárhat a turizmus idén

A magyar vendégforgalom kiemelkedő eredményeket ért el az első hét hónapban, ha ez a tendencia folytatódik, rekordévet zárhat a turisztikai ágazat, amely "válságállóvá vált" - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a Turizmus Világnapját beharangozó sajtótájékoztatón.

MTI

Szatmáry Kristóf tájékoztatása szerint az első hét havi adatok alapján a vendégéjszakák száma és az árbevétel is meghaladja az idén a válság előtti időszakét. Az első hét hónapban 4,5 millió vendég fordult meg Magyarországon, 2,2 százalékkal több, mint a tavalyi hasonló időszakban. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 3,3 százalékkal, 11,755 millióra nőtt, a bruttó árbevétel pedig 6,5 százalékkal bővült.
   
Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöke beszámolt arról, hogy a szövetség 47 tagszállodájára kiterjedő felmérés szerint júliusban az Üdülési Csekk és a SZÉP Kártya együttes forgalma már 34,5 százalékkal meghaladta a 2011. júliusi Üdülési Csekk-forgalmat. Ebben a hónapban a SZÉP Kártya felhasználása a vizsgált szállodákban már közel háromszorosa volt az Üdülési Csekk felhasználásának.
   
Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. (MT) vezérigazgatója kiemelte: a turizmus rendkívül fontos munkahelyteremtő és jövedelemtermelő ágazat, hiszen csaknem 400 ezer embernek biztosít munkát közvetlenül, és a turizmusra jellemző ágazatok 1.322 milliárd forinttal járulnak hozzá a GDP-hez. A növekedés fenntartásához összefogásra van szükség, erre kiváló példa a Turizmus Világnapja, amelyet minden évben szeptember 27-én ünnepel a turisztikai szakma, s amelynek akcióihoz az MT felhívására az idén országszerte közel száz szakmai partner csatlakozott. A szolgáltatók ennek keretében kedvezményekkel, meglepetésekkel kedveskednek a turistáknak.
   
A Budapesti Iparkamara (BKIK) például Budapesten térítésmentes gyalogos idegenvezetést és a Magyar Kikötő Zrt. támogatásával hajós városnézést kínál. Szeptember 27-re meglepetéssel készülnek a fürdők is, érdemes a honlapjaikat meglátogatni. A Magyar Fürdőszövetség a szaunakultúra népszerűsítését állítja a középpontba a Turizmus Világnapján, és a szeptember 29-30-i hétvégén megrendezendő Szaunázók Hétvégéjén több kapcsolódó akcióval várja a vendégeket - mondták el a szolgáltatók képviselői a sajtótájékoztató keretében tartott rendhagyó Hop on Hop off városnézésen.
   
A Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége is akciókkal készül, a világnap hetében féláron lehet megvásárolni a Hostelling International tagkártyáját, amellyel nemcsak Magyarországon, hanem a világ 90 országának több mint négyezer szálláshelyén lehet kedvezményeket igénybe venni. Ezeken kívül is számos akciót kínálnak azonban a szolgáltatók országszerte a Turisztikai Világnap alkalmából.
   
A sajtótájékoztatón Szatmáry Kristóf és Kopócsy Andrea átadta a 250. Hotelstars nemzeti tanúsító védjegyet. Mint az MSZÉSZ elnöke elmondta, eddig 460 szálloda regisztrált, közülük 254 minősített.
   
A MÁV-Start Zrt. és az MT a Turisztikai Világnap alkalmából stratégiai együttműködési megállapodást kötött annak érdekében, hogy erősítsék a magyarországi úti célok ismertségét, ösztönözzék a turisztikai bevételek növekedését, valamint elősegítsék a MÁV-START Zrt. belföldi utasforgalmának bővülését. Ennek jegyében a két társaság többek között közös marketing-kommunikációs akciókat szervez a hazai turizmus élénkítése és a belföldi vasúti utasforgalom növelése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!