Gazdaság

2012.12.05. 10:46

Dolgoztatott szegények világa

Ha csak a kormányzáson múlna, akkor a jelenlegi kormány már megbukott. E meghökkentő kijelentéssel Lakner Zoltán politológus rukkolt elő a Szeglethy Baráti Kör legutóbbi rendezvényén.

Tremmer Tamás

Lakner Zoltán politológus volt a Szeglethy Baráti Kör legutóbbi vendége, aki a népes hallgatóság előtt a kormányváltás feltételeiről beszélt.

Kijelentette, ha csak a kormányzáson múlna, akkor a jelenlegi kabinet már megbukott. Szerinte azzal a kormány is tisztában van, hogy a kormányzati teljesítményével nem tud újabb választást nyerni, ezért adminisztratív akadályok beépítésével próbálja elérni mindezt. A Parlament elfogadta a választási regisztrációról szóló törtvényt, amelyhez Lakner szerint a kormány még bármikor hozzányúlhat. Számára azonban leginkább az elgondolkodtató, hogy a törvény megalkotására senki nem mondott elfogadható indokot, azt sem magyarázták meg, miért nem jó a jelenlegi rendszer.

Úgy vélte, ezzel kirajzolódik egy új választási szisztéma. A Fidesz egyik törekvése, hogy minél kevesebben vegyenek részt a választáson. A kormányzópárt igyekezett magára szabni az új rendszert, ezt igazolja a választókerületek átszabása is. Az ugyancsak elgondolkodtató, hogy a győztest felülpremizálja az új rendszer, a „győztes mindent visz” elv alapján. És azt is megnehezítik, hogy a széttagolt ellenzék működőképes koalíciókat hozzon létre. Kifejtette, a társadalmi vízióval szintén komoly problémái vannak. Nem ismer olyan országot Európában, amely arra törekszik, hogy részekre tagolja a társadalmat és rögzítse a kialakult helyzetet, és olyan döntéseket hozzon, amely a társadalmi egyenlőtlenségeket növeli.

Az Orbán-kormány a szegénység növekedésére nem reagál, mi több, felgyorsítja a szegényedés folyamatát. Az egykulcsos személyi jövedelemadóval a kabinet 500-600 milliárd forintot vett ki a költségvetésből, és ezt a pénzt a jómódúak között osztja szét. Eközben 140-150 milliárdot fordít közmunkára, ez a maximális ajánlata 300 ezer személy számára.

Csakhogy ez nem megoldás, ezek az emberek „beragadnak” a munkanélküliség és a foglalkoztatottság közötti állapotba. Ezzel a struktúrával a dolgoztatott szegények világa jön létre hazánkban. Meglátása szerint olyan a kormányzati struktúra, amely kifejezetten a hatalom koncentrációjára épül, hatalmi szóval próbálnak megoldani mindent. Mindeközben az ellenzék legnagyobb baja, hogy saját magával van elfoglalva.A politológus úgy látta, a Fidesz elveszítette a támogatóinak a felét.

Az egyik közvélemény kutató cég szerint a demokratikus ellenzék együttesen már nagyobb támogatottsággal bír. Ebben a helyzetben az ellenzék felelőssége, hogy kialakítson megválasztható, hiteles politikai alternatívát. Ugyanakkor leszögezte, egy új kormányzati többség kialakításához megkerülhetetlen az MSZP. A legegyszerűbb megoldást keresve nyitva kell hagyni az összefogás lehetőségét. Reagálni kell a társadalmi gondokra, így az ingadozó szavazók megnyerhetőek lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!