Gazdaság

2012.12.05. 12:56

Nem jellemző a fekete

A megyében a gépiparban tevékenykedő munkáltatóknál a munkavédelmi színvonal elfogadhatónak mondható. A 2012-es évben eddig összesen 19 munkabaleseti jegyzőkönyv érkezett, pedig jelentős létszámot foglalkoztató munkáltatókról van szó.

Tremmer Tamás

Az ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a présgépek üzemeltetésekor esetenként intézkedni kell a zárt kivitelű szerszámok burkolatának kiegészítéséről. A szakszerűtlen használat mellett a rutinos munkavállalókat is éri néha baleset, ami annak tudható be, hogy a több éves balesetmentes munkavégzés miatt a veszélyérzetük csökken.

Hiányosságokat a hegesztő munkahelyeken is találtak a munkavédelmi felügyelők, mint például a megfelelő szellőzés, elszívás hiánya, un. fekete meleg munkadarabok jelölésének a hiánya, kockázatértékelés, orvosi vizsgálatokkal kapcsolatos dokumentációk pontatlansága. Három nagyobb létszámot foglalkoztató munkáltatónál is tartottak előzetes értesítés alapján átfogó munkavédelmi ellenőrzést. Ennek a rendszerszemléletű ellenőrzési formának az a lényege, hogy a foglalkoztatót egy hónappal előre értesítik a munkavédelmi ellenőrzés időpontjáról. Egy munkáltató esetén tulajdonképpen mindent rendben találtunk, esetenként még ez a munkáltató a jogszabályi előírásoknál még szigorúbb szabályokat határozott meg a maga számára, melyeket be is tartott. Azt sem tapasztalták, hogy csupán csak az értesítés hatására készültek fel, látszott a rendszer, illetve a folyamatosság.



A korszerű, zárt technológiával működő gépek nagyban csökkentik a balesetveszélyes szituációk kialakulását

A másik két munkáltatónál több hiányosságot is feltártak. Az egyik legsúlyosabb, a nagy sebességgel mozgó robotkarok veszélyes terét határoló védőrács reteszelésének a problémája volt, de előfordult pneumatikus présgépen védőburkolat hiánya is. Alapvetően azonban a tapasztalat az, hogy a munkáltatók törekednek a munkavédelmi előírások betartására, ezért megfelelő végzettségű szakembereket foglalkoztatnak kellő óraszámban. Munkaügyben a gépipari ágazatot érintően az utóbbi három évben a megyében 43 munkáltatónál több mint 4300 munkavállaló foglalkoztatásának jogszerűségét ellenőrizte Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve.

A vizsgálatok a munkáltatók 80 százalékánál találtak munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzésbe bevont munkavállalók 49 százalékát érintették. A gépiparban nem jellemző a feketefoglalkoztatás, az ellenőrzött munkavállalók közül összesen 2 főt foglalkoztattak bejelentés nélkül az ágazatban, egyetlen ellenőrzött munkáltató sértette meg a foglalkoztatás létesítésére vonatkozó jogszabályi előírásokat. Az ágazatban viszont a munkaidővel, pihenőidővel és ezek nyilvántartásával, valamint a munkabérrel és a szabadság kiadásával kapcsolatos jogsértéseket jelentős arányban követik el a munkavállalók hátrányára.

Készült a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által a munkaügyi bírságok felhasználása keretében nyújtott támogatásból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!