Gazdaság

2012.12.10. 15:27

Nyereséges évet zártak a vadászok

Bakonybél - A folyamatosan változó jogszabályi környezetben a Veszprém megyei Vadászkamara hatalmas munkát végzett a vadászok érdekében. Képzések, tájékoztatók, vadásznapok egyaránt szerepeltek az idei programban.

Tremmer Tamás

Az év utolsó Vadászkamara Estéjén több izgalmas téma is terítékre került. A Veszprém megyei Vadászkamara ez évi tevékenységéről Pap Gyula elnök adott számot. Mellette két vadászati szaktekintély vállalkozott arra, hogy időszerű kérdésekről adjon átfogó tájékoztatást.  

Pechtol János, az Országos Magyar Vadászatkamara főtitkára a vadgazdálkodást, vadászatot érintő jelenlegi törvénykezelési munkában az érdekképviseletek szerepéről beszélt. Kifejtette, az elmúlt két év hatalmas változásokat hozott a vadásztársadalom életében. A jogalkotás folytatódik, készül az új vadászati törvény, amely hosszú távon meghatározza a vadgazdálkodók lehetőségeit.

Ehhez ők is szeretnék letenni a javaslataikat, ezért felvették a kapcsolatot az 1400 vadászati egységgel, s kikérték a véleményüket, novemberre össze is állt a többségi javaslat. Tavasszal szeretnék folytatni a munkát, ekkor egységes szerkezetbe foglalják az elképzeléseiket.  

 

Futó László hozzászól a kamara évzáró összejövetelén (Fotó: Gyurom János)

Vajai László, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője a vadgazdálkodás aktuális kérdéseiről értekezett. Kifejtette, a vadászat környezet stabil. Egyszerűsödött a vadászat és a fegyvertartás szabályozása. Jelezte, a vadgazdálkodás és a vadászat képes nyereséget termelni. 2011-ben a 17,2 milliárdos kiadás mellett 18,7 milliárdos bevételt termelt az ágazat, ami 1,5 milliárd forint eredményt jelent.

Megállapította, a nagyvad létszáma erőteljesen növekszik, különösen a vaddisznóé. Ez nem csak magyar probléma, egész Európára jellemző. A disznó mindenhol közelít az emberek lakta területekhez. Ezzel szemben az apróvad létszáma erőteljesen csökken.

Mindkét folyamatnak gátat kellene szabni.  Hiánytalanul szinte lehetetlen felsorolni, mi minden történt idén a Veszprém megyei Vadászkamara életében. Pap Gyula kamarai elnök, amikor számba vette az év eseményeit, maga sem gondolta volna, hogy ilyen tartalmas és mozgalmas év áll a szervezet háta mögött. A szervezet maradéktalanul eleget tett a jogszabályi kötelezettségeinek.

Mindezt megerősítette egy országos célellenőrzés is, amely a megyére negatív észrevételt nem tett! A vadászkamarának 2545 tagja van, létszám gyarapszik. Ez annak is köszönhető, hogy minden évben igény szerint tartanak vadászvizsgát, idén például hatot.  Ez évben újradefiniálták a több mint egy évtizedes múltra visszatekintő megyei vadászbált.

A Bakonyerdő Zrt., a Verga Zrt. és a Veszprém Megyei Vadászkamara összefogásának eredményeként februárban lezajlott az I. Erdész-Vadász Bál. A nagy sikerre tekintettel 2013. február 16-án következik a folytatás! Hivatásos vadászok továbbképzése idén három helyen is volt, Pápán (május, 99 személy), Veszprémben (május, 69 személy), Sümeg (június, 56 személy).

A képzés programjában szerepeltek: a fegyvertartási szabályokkal kapcsolatos tudnivalók; a megye vadgazdálkodási helyzete; állategészségügyi kérdések, vadhúskezelés; mezei vadkárok problematikája. Pap Gyula kifejtette, 2012-ben vadásznapból sem volt hiány, a kamara a 15., vagyis a jubileumi vadásznapját tartotta májusban, a pápai Agrárexpo keretében. Ezt követte júniusban Várpalotán a Vadászati Kultúra Napja, amely a Veszprém Megyei Vadásznap is volt egyben.

A hagyományos sümegi Szent Jakab Napokra júliusban került sor. Ott voltak augusztusban az Országos Vadásznapon is Szanyban, majd szeptemberben visszatértek Pápára, a Cicege és bornapok záróakkordjaként mutatkoztak be az érdeklődőknek. A 2013-as évről szólva kifejtette, ugyanolyan mozgalmas, eseményekkel és feladatokkal teli időszak vár a vadászokra, mint amilyen az idei volt. 





Idén négy alkalommal tartották meg a Vadászkamarai Esték rendezvénysorozatot. Az évet januárban Döbröntén kezdték, ahol négy Marcal-menti vadásztársaság (Rába-menti KTVE, Hertelendi KTKE, Marcal-Bitva-közi Vt., Somló-tája Vt.) valamint a Solymász Egyesület is. Ezt követte márciusban a várpalotai vadászati fórum, ahol Tengerdi Győző, a HM Verga Zrt. vezérigazgatója mutatta be a részvénytársaság vadgazdálkodási tevékenységét. Wallendums Péter újságíró, a Vadászati Kulturális Egyesület képviseletében a vadászias viselkedés szabályairól tartott előadást. A résztvevők megtekinthették a Veszprém TV Kittenberger Kálmán életútját bemutató 20 perces televíziós filmjét. Novemberben ismét Döbröntén találkoztak, ezúttal három Pápa környéki vadásztársaság lépett színre (Döbrönte Váralja Vadásztársaság, Járipatak-menti Természetvédelmi és Vadgazdálkodási Közhasznú Egyesület, Nadler Herbert Vadásztársaság). A szomszédos Szanyi Dózsa Vadásztársaság vezetői az apróvad létszám gyarapításának lehetőségeiről beszéltek. Az idei rendezvénysorozatot Bakonybélben zárták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!