Gazdaság

2013.02.14. 15:05

Jól meglódultak az árak

Átlagosan 5,7százalékkal emelkedtek tavaly az előző évhez viszonyítva a fogyasztói árak. A tavalyi szezonálisan kiigazított infláció hazánkban 5,1 százalék volt.

Varga Ibolya

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint decemberben a fogyasztói árak öt százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk az átlagnál jobban drágultak, míg a tartós fogyasztási cikkekért kevesebbet kellett fizetni, mint egy éve. Tizenkét hónap alatt, 2011. decemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 7,0 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt a tojás (26,1százalék), a sertészsiradék (16 százalék), a liszt (14,8 százalék), az étolaj (13,7százalék), az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség és gyümölcs (12,9 százalék) és a szalámi, szárazkolbász, sonka (12,8 százalék) ára. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 13,5 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is. A szolgáltatásoknál átlag alatti, 4,5 százalékos volt az áremelkedés, ezen belül a szemétszállítás 8,1, a csatornadíj 5,2, a vízdíj 5,0 százalékkal drágult.

Az Európai Unió 27 tagországában 2012 novemberben a fogyasztói árak  az előzetes harmonizált adatok szerint  átlagosan 2,4 százalékkal voltak magasabbak, mint 2011 novemberben. A legkisebb áremelkedést Görögországban (0,4 százalék) és Svédországban (0,8 százalék), a legnagyobbat Magyarországon (5,3 százalék), valamint Romániában (4,4 százalék) mérték.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!