Gazdaság

2013.02.28. 18:13

Széljegyzet - Eredményekre várva

Eljött a nap, amire sokan vészt jóslóan, mások megváltásként vártak. Lejárt a Magyar Nemzeti Bank elnökének, Simor Andrásnak a megbízatása, és ma bejelenti a miniszterelnök, kit nevez ki utódjának.

Barták Péter

Ami valószínűleg nyílt titok, hiszen a régóta keringő és mára megerősített pletykák szerint Matolcsy György veszi át a nemzeti bank vezetését. Hamar ki fog derülni, hogyan képzeli el a pénzintézet tevékenységének további irányát. Persze a kormányfő instrukciói és a monetáris tanács felügyelete meghatározza majd ezt, sokkalta jobban, mint eddig. Ami valószínűsíthető, hogy előbb-utóbb sor kerül a – szakemberek szerit túlságosan is magas, 34 milliárd eurós – devizatartalék egy részének szabad kormányfelhasználású felszabadítására.

Ez pedig a választásokhoz közeledve megoldhatja a nagy dilemmát, hogy tudniillik meg kell felelni a szigorú uniós elvárásoknak, ugyanakkor nem kell feltétlenül komoly megszorításokkal élni, mint sok más ország esetében. A másik, nem kevésbé izgalmas kérdés (bár eddig nem igazán kapta fel a média), hogy ki váltja Matolcsyt a Nemzetgazdasági Minisztérium élén. Várhatóan ez is papírforma eredményt hoz majd, hiszen Varga Mihály befejezte az IMF-tárgyalásokat, és kézenfekvő, hogy a korábbi pozícióját ez az új váltsa fel.. Az első Orbán-kormány egyik pénzügyminiszterének története tulajdonképpen megismétlődik: akkori elődje, Járai Zsigmond ugyancsak a nemzeti bank élére távozott. Kérdés, hogy Varga Mihály képes lesz-e a válság sújtotta körülmények között ugyanazt az eredményt produkálni, mint a kétezres évek elején. Elfogultság nélkül mondom: ha sikerülne neki, mindenkinek jobb lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!