Gazdaság

2013.03.07. 18:17

A jegybank hetei jönnek

Ahogyan hírlik, meglehetősen nagy igyekezettel foglalta el Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bankot.

Barták Péter

Már hétfőtől emberek jöttek-mentek, méricskéltek, névtáblákat silabizáltak, a pletykák szerint még az elnöki irodarendszerhez tartozó konyhát is megnézték. A bank személyzete már régóta találgatott, ki megy, ki marad. Ez hamarosan eldől, hiszen a hírek szerint az új elnök nagyon rövid időn belül az állomány 25 százalékát kicseréli. Elsősorban azoknak mondanak fel, akik az előző elnök, Simor András emberei voltak, vagy legalábbis annak tartották őket. De azok is lapátra kerülhetnek, akik szakmai meggyőződésből mondanak ellent Matolcsy Györgynek.

A távozóknak persze nem kell munkanélküliségtől tartaniuk, hiszen az MNB-ben hagyományosan a legjobb, legfelkészültebb pénzügyi szakemberek dolgoznak. Az új elnök első intézkedése az volt, hogy a nemzeti bank prémiumalapját 25 százalékkal csökkentette, ami szimpatikusnak is mondható az átlagember szemszögéből. Kérdés, hogy ezzel az intézkedéssel vonzóbbá válik-e a szakmai elit és a befektetők számára a nemzeti bank. Mindenesetre Matolcsy székfoglalásával az euró egyből 300 forint közelébe ugrott, és nem nagyon mozdult el onnan. A következő hetek, hónapok folyamatai döntik majd el, mennyire tudja elképzeléseit megvalósítani az új jegybankelnök. Bízzunk benne, hogy jó irányba mozdítja el a szekeret, és hamarosan ez a gazdaság élénkülésében is megmutatkozik majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában