Gazdaság

2013.03.04. 16:28

Átmeneti szabályok a pénztárgépekre

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idei évre vonatkozó ellenőrzési irányelveiről adott tájékoztatást az adózás és a vám megyei első számú vezetője a közelmúltban. Ezúttal az adózási részt emeltük ki.

Varga Ibolya

Dégi Zoltán, a NAV Veszprém Megyei Adóigazgatósága igazgatója kifejtette: a cél az államot megillető bevételek teljes körű beszedése. Ennek keretében a nagy többséget segítik a kötelezettsége teljesítésében. Míg azokat, akik tudatosan igyekeznek elkerülni az adófizetést, akár szankciókkal kényszerítik a törvénytisztelő magatartásra.

Sokat foglalkoztak már azzal különböző fórumokon, hogy ebben az esztendőben a pénztárgépeket kötelező lesz online rendszeren összekötni a nemzeti adóhatósággal. A rendelet értelmében 2013. május 31-ig kell áttérni az új pénztárgépek használatára. A jogszabály azonban átmeneti időszakot biztosít, az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépeknél június 30-ig, a többi esetében december 31-ig nem kell büntetésre számítaniuk az üzemeltetőknek.

Már a tavalyi évben lehetőség volt a fokozott adóhatósági felügyeletre, melynek idén változtak a feltételei. Az állami adóhatóság az adószám megállapítását megelőzően, illetve a gazdasági társaság új tagjának bejelentését követően kockázatelemzési eljárást folytat le, amelynek során az adózót kérdőív kitöltésére kötelezheti. A kérdőíven rákérdeznek a foglalkoztatottak számára, a rendelkezésre álló eszközökre, a tevékenység végzéséhez szükséges helyiség adataira, használatának jogcímére, a pénzügyi forrásokra. A kockázatelemzési eljárás alapján fokozott adóhatósági felügyelet alá vonhatják az adózót. Az adózás rendjéről szóló törvény korábban hatályos szabályai szerint az állami adóhatóság az adózó adószámát törölte, ha az adózó a kockázatelemzési eljárás részeként kiküldött kérdőívre határidőn belül nem válaszolt. Idén ilyenkor először mulasztási bírságot szab ki, de ha az adózó a bírság kiszabásáról szóló jogerős határozatban megadott határidőn belül nem pótolja mulasztását, akkor már törlik az adószámot. Az adószám törlésével érintett adózó vezető tisztségviselője és tagja később az adóregisztrációs eljárás szempontjából kockázatos adózónak minősül. Megyénkben a tavalyi évben összesen 827 cégbejegyzési kérelem érkezett a hatósághoz, és az év végén mintegy 54 ezer adózót tartottak nyilván.

Idén a következő tevékenységeket ellenőrzik fokozottan: a cukor, az édesség, az élőállat- és a hús-, húskészítmények, az elektronikus és egyéb háztartási cikk-, a számítógép, szoftver-, elektronikus, híradás-technikai berendezés és alkatrészei, a vegyes termékkörű ügynöki-, illetve vegyes termékkörű nagykereskedelem. A kiskereskedelemben a dísznövény, a vetőmag, a műtrágya érdemel különös figyelmet. Vizsgálják a munkaerőpiaci szolgáltatásokat, a biztonsági és a nyomozói tevékenységeket. Az ipari a hús-, baromfihús-készítmény gyártása, a műanyag csomagolóeszközök és az építési műanyagok gyártása szerepelt az ellenőrzési tervekben. Kiemelten ellenőrzik azokat a használtcikkek bolti kiskereskedelmével, biztosítási ügynöki, brókeri tevékenységgel foglalkozó vállalkozásokat, melyeknél a jövedelmezőségi szint alacsonyabb az adott térségre, gazdálkodási formára tekintettel megállapított jövedelmezőségi mutató ötven százalékánál.

A következő évek ellenőrzéseire készülve fokozottan figyelik a csomagküldő- és internetes kereskedelem, a jogi, számviteli, adószakértői tevékenység, valamint a magánrendelőkben végzett járóbetegellátás, fogorvosi ellátás, valamint a más humán-egészségügyi ellátás területén tevékenykedőket.

Összesen hétmilliárd forint büntetés

A NAV megyei ellenőrzési kapacitása megközelítőleg tizennégyezer revizori nap ebben az esztendőben, ami mintegy száz ember egész éves összes munkanapját jelenti. A tavalyi évben Veszprém megyében az állami adóhatóság munkatársai 10 636 ellenőrzést végeztek el. Ezek során 8,5 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapítottak meg. Ezekkel az ügyekkel kapcsolatban összesen hétmilliárd forint büntetést szabtak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában