Gazdaság

2013.03.21. 17:34

Két Péter egy gazdaságban

A mezőgazdaságban egyre több az idősebb szakember, és örömmel látjuk, ha fiatalok választják élethivatásul a folyamatos figyelmet igénylő gazdálkodást.

Varga Ibolya

A Csiszár Családi Pincészet mintegy tíz  hektár területen gazdálkodik.  A  termést 2003-ig értékesítették, és csak kis hányadát dolgozták fel saját célra. Tíz évvel ezelőtt  építették fel saját pincészetüket, melyben  a korszerű technológia és a hagyományok ötvözésével állítják elő a  borokat. A legutóbbi időkig a szakmai irányítást és a fizikai munkák zömét a családfő,  Csiszár Péter végezte, aki kertészmérnök.  A feleségére, Aliz asszonyra hárul a főállású munkaviszony mellett az  ügyintézés, a kereskedelem és   a csoportok fogadásánál a zsíros kenyér és a hidegtál elkészítése. A legnagyobb fiú, ifj. Csiszár Péter már maga is az apja nyomdokaiba lépett, elvégezte a főiskolát és megkezdte  saját gazdaságának a  kialakítását.  A középső fiú, Gábor  jelenleg külföldön dolgozik, szakképzett  vendéglátó és szándékában áll visszatérni, ha a pincészetben kialakítják a szállásokat és felépítik az éttermüket.  A legkisebb fiú, Miklós egyelőre hátat fordított a gazdálkodásnak, de nem lepődnénk meg, ha valami módon később visszatérne.

 

 

Idősebb Csiszár Péter szívesen dolgozik a szőlőtermesztés érdekében a családi gazdaságon kívül is, hegyközségi titkár,   hegybíró, ezért is örül annak, hogy az ültetvényeket Péter fia gondjaira bízhatja (Fotó: Orosz Péter) 

Idősebb Csiszár Péter a családi gazdaság vezetésén  kívül hegybíró és  a Balatonfüred-Csopak Borvidéki Hegyközségi Tanács titkára, rengeteg szakmai programon ad elő, és gyakran látjuk a különböző szintű borversenyek zsűrijében. Mindenképpen szeretné a gyermekei kezében tudni a gazdaságát, de fiatal kora miatt, hiszen még csupán ötvenhárom éves, az szóba sem jöhetett, hogy nyugdíjba vonul és úgy adja át a pincészetet. Azonban a szőlőterületek jelentős részét Péter fiára bízta, és még további másfél hektáros területet vásárolnak és szőlővel telepítenek be. A fiatalabb Péter ugyanis sikerrel pályázott a fiatal gazdák induló pályázatára, ami azt jelentette, hogy ha  a szigorú feltételeket teljesíti, akkor negyvenezer euróval támogatják a munkáját. Több új gépet kell még beszereznie, olyanokat, melyek a környezettudatosabb gazdálkodást segítik.  Például összegyűjti, bálázza és hasznosítja a levágott venyigét. Ebben a családban  eddig is odafigyeltek a környezettudatos gazdálkodásra, de a jövőben Péter biogazdálkodást  folytat.  Azt is vállalta, hogy a szőlőtermés meghatározott  részét Rizapusztára, az ottani szövetkezetnek adja el. Péter nem elégszik meg azzal, amit a főiskolán és édesapja példájából tanult,  a Budapesti Corvinus Egyetemen folytat borászati tanulmányokat. 

A pincészet fő fajtája az olaszrizling, melyről az utóbbi időkben egyre inkább az derül ki, hogy mindenre alkalmas, a gyengébb években is megfelelő  arra, hogy különféle minőségű borokat érleljenek belőle, elsősorban a szüret idejéről, az érettségétől  függően.   A fiatal gazda birtokolja a cserszegi fűszeres szőlőfajta első üzemi törzsültetvényét. A család szőlővel való kapcsolatát bizonyítja,   hogy ezt a fajtát  Bakonyi Károly nemesítette, akinek édesapja ugyancsak dolgozott vincellérként abban a szőlészetben, ami hajdan Ranolder püspöké volt, ráadásul  ő  a pincészet épületében született.

Ezeken kívül van szürkebarátjuk, zenitjük, és kisebb területen kékfrankos,  cabenet sauvignon is. Zenitből az ifjabb Péter  már tavalyelőtt készített friss, üde bort, amit hasonlóan a tavalyelőtti rozéjához, hamar elkapkodtak. Most próbálkoztak meg először gyöngyöző borral, amihez saját maguk tervezték meg  a célgépet is.

 

 

 

 

A Csiszár családot régi kapcsolat fűzi a térség bortermeléséhez. Egyik ősük a tizenkilencedik század közepén Ranolder János veszprémi püspök csopaki pincészetének vincellérje volt. Néhány generáció aztán  inkább hobbiszinten foglalkozott szőlőműveléssel. Csiszár Péter, az apa döntött úgy, szakmailag is újraalapozza a hagyományt,  a  kecskeméti főiskolán szőlésznek tanul. Az ültetvényen eddig  maga végezte el az ápolási munkák zömét,  az utóbbi években Péter fia csaknem mindet levette a válláról.

 Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában