Gazdaság

2013.03.06. 15:38

Kifutottak a balatoni halászhajók

Február utolsó napjaiban kifutottak a halászhajók a Balatonra. Az állított hálós módszerrel a busaállományt gyérítik.

Tremmer Tamás

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. egyik fő feladata a busaállomány gyérítése a tóban. A sikeres halászat egyik kulcskérdése a jó felkészülés, ezért a téli holtidényben a keszthelyi, és a siófoki telepeken elvégezték a halászhajók karbantartását, kijavították a hálók hibáit, tájékoztatott Füstös Gábor vezérigazgató.

A busa halászatára állított hálós technikát alkalmaznak és a hatalmas, olykor 50 kilogrammos busák megfogása nemcsak a halászok erejét teszi próbára, hanem a hálókét is. Ezért az esetleges szakadás, elhasználódás miatt minden hosszabb leállás után a halászatra készülve átvizsgálják a felszerelést. A szükséges javításokat elvégzik, ha kell, új hálót készítenek. Ezek a hálók kimondottan bő, 130 milliméteres szemnagyságúak, és öt méter szélesek. Hajónként 1500 métert használnak a halászok. Kora tavasszal, késő ősszel három hajó, az ezen kívüli időszakban két hajó gyéríti a balatoni busaállományt.

Az idei busahalászatot a jégvesztét követően, február utolsó napjaiban kezdték. Ma még nem számolhatnak be rekord fogásokról, ami a rendkívül hideg vízben érthető. Ugyanakkor a megemelkedett balatoni vízszint segít abban, hogy az idei évre tervezett 160-180 tonnás busamennyiséget teljesíteni tudják, reménykedett a vezérigazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában